Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. september 2015. Referansenummer: 8583

Hjerte/kar

Spasme-angina

Er en 52 år gammel kvinne med venstresidig grenblokk. Dette er utredet og har ikke noen underliggende hjertesykdom. Har heller ikke noen andre risikofaktorer. Har tatt en angir som viser fine årer. Har hatt siden 30 års alder krampe i brystet noen ganger. Kommer ofte ved ikke anstrengelse og er meget ubehagelig. Tar idag metroprolol 50 mg x 2 for å roe ned hjertet som slår litt ubehagelig av og til. Og for å forebygge migrene som jeg også har. Kan dette være krampe angina? Dette har jeg aldri fått noe svar på leste om dette fenomenet idag på LHL sine sider. Er det større risiko å utvikle hjerte infarkt hvis en har krampe angina? Skal man da også unngå migrenemedisiner? Kan det være lurt å få noe medisin mot dette? Har idag lav puls og ønsker ikke lavere.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for henvendelsen

Du stiller to spørsmål, og jeg har delt svaret mitt i to:

1) Venstresidig grenblokk betyr at det elektriske ledningssystemet til hjertet er litt slitt. Ofte kan dette skyldes en underliggende hjertesykdom, og derfor blir pasienter med slik grenblokk grundig utredet. Hos noen finner man ikke noe galt med hjertet, og for disse personene er venstresidig grenblokk bare en normalvariant. Det virker som du er en slik person, da utredning ikke har avslørt noen sykdom. 

2) Du forteller at du i mange år har hatt episoder med kramper i brystet. Disse kommer utenom fysisk anstrengelse, og oppleves som meget ubehagelige. Du lurer på om du har "krampe-angina". Jeg antar du mener "spasme-angina", som er det korrekte uttrykket. 

Først vil jeg si at kramper i brystet kan ha mange ulike årsaker. Slike plager kan skyldes alt fra sykdom i hud, skjellett og muskler, til spiserør, magesekk, hjertet og lunger. Det er viktig at legen vurderer alle mulighetene. Hjertet har du allerede fått sjekket.

Spasme-angina er en tilstand hvor pasienter får brystsmerter som ligner de man får ved trange eller tette kransårer på hjertet. Forskjellen er smertene gjerne kommer i hvile, og ikke under fysisk anstrengelse, som er tilfellet ved kransåresykdom. Årsaken til smertene ved spasme-angina er at kransårene på hjertet av en eller annen grunn får spasmer og trekker seg sammen i blant. Dette gjør at "tunnellen" i åren blir forbigående trang, og mindre blod går gjennom.

Måten man skiller spasme-angina og kransåresykdom er gjennom koronarangiografi, som du har vært gjennom. Heldigvis hadde du normale årer, slik at spasme-angina er en tenkelig diagnose hos deg. Imidlertid tyder også noe forskning på at det er en mulig sammenheng mellom spasme-angina og kransåresykdom, og at pasienter med spasme-angina også har mild kransåresykdom. Og at det er denne milde kransåresykdommen som muligens utløser spasmene. Dette vet man dog ikke sikkert. 

Behandling på spasme-angina er medikamenter av gruppen "calcim kanal blokkere". Du kan spørre legen din, om dette kan være en ide for deg.

Prognosen ved spasme-angina er god. Spesielt hvis du unngår røyking, og tåler medisinene. Siden du har normale kransårer, har du ikke større risiko for å utvikle hjerteinfarkt. 

Mvh

Wasim Zahid 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar