Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. september 2015. Referansenummer: 8514

Lunge, Kosthold

Sukker og kronisk betennelse

Hei! Jeg har en lungesykdom som gir kronisk betennelse. Det er en autoimmun sykdom. Er det slik at et kosthold med lite sukker kan være betennelsesdempende?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. september 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er mulig at det kan hjelpe mot betennelser (inflammasjon), men inflammasjon/betennelse er et veldig vidt og komplekst begrep, så det er et utfordrende spørsmål.

Det er anerkjent at overvekt er knyttet til kronisk inflammasjon, og at vektreduksjon reduserer dette. Dermed kan et kosthold som bidrar til vektreduksjon, blant annet med et lavere sukkerinntak, også redusere inflammasjon indirekte. 

Det er veldig lite forskning på at sukker fremmer inflammasjon hos mennesker, men det har blitt vist at et høyt inntak av sukkerholdig brus og godteri øker blod-markører på inflammasjon over tid sammenliknet med sukkerfri produkter. 

Å begrense sukkerinntaket er uansett gunstig på mange måter, og vi anbefaler generelt at man holder inntaket så lavt som mulig i det daglige. Da menes det som kalles "tilsatt sukker", altså rent sukker og sukkervarer som brus og saft, godteri o.l. Les mer her: Mindre tilsatt sukker reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom og her: Sammenheng mellom brus og hjerte- og karsykdommer 

Den eksakte betydningen av kostholdet for autoimmune sykdommer er ikke klar, fordi det er utfordrende å studere. 

Når det gjelder lungesykdommer, har eksempelvis astma vært knyttet til alt fra et lavt inntak av fisk, frukt og grønt til et høyt inntak av salt og hurtigmat. Kosthold med mye sukker, fett og salt (kaker, desserter, salte snacks og brus osv.) kan også være knyttet til høyere sjanse for å ha astma. Man har også sett at forskjellen i forekomsten av astma mellom ulike land er knyttet til sukkerforbruket. Men dette er bare observasjoner, og ikke bevis på at sukker øker risikoen for astma.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar