Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. september 2015. Referansenummer: 8474

Kosthold

Trygg mengde salt?

Hei! Jeg er en jente på 35 år har lest om deres råd om å kutte ned på saltmengden. Dette har aldri vært noe problem for meg, da jeg stort sett aldri tilfører maten min salt (bortsett fra det som er i maten). Jeg er heller ikke glad i salt mat og spiser kun små mengder av f.eks. spekemat som dessverre har mye salt.

Nå har jeg lest om www.watercures.org og synes dette er en interessant innfallsvinkel til min depresjon da jeg har prøvd mye som ikke har fungert spesielt bra. I henhold til denne metoden skal man la 1/8 teskje salt smelte på tungen per 16 ounces (ca 4,7 dl) vann. Siden jeg veier 53 kg, skal jeg drikke 27 ounces (ca 8 dl) om dagen med vann og da 2 x 1/8 teskje salt. Er dette noe jeg trygt kan prøve ut? Det siste jeg trenger er å påføre meg enda flere bekymringer. Jeg er som sagt 35 år, 53 kg, 160 cm høy og i veldig god fysisk form. Takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 07. september 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Jeg kan har ingen forutsetning for å si hvorvidt dette er effektivt mot depresjon, men jeg kan si at 2 x 1/8 teskje salt om dagen er trygt. Dette tilsvarer omtrent 2 x 0,75 gram salt, ca. like mye som i 1-2 skiver salami. 

En giftig dose salt er ca. 0,5 gram salt per kilo kroppsvekt. Én teskje salt kan m.a.o. være giftig for et barn på 14 kilo. 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar