Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. september 2015. Referansenummer: 8608

Hjerte/kar

Ung mann med anfallsvis atrieflimmer. Betabloker.

Hei. Jeg er en ung slank mann på 33år. Jeg har i ca 4 år slitt med enkeltstående ekstraslag og det som jeg har trodd har vært ekstraslag i serier. Jeg har flere ganger vært hos legevakten for å ta ekg når jeg har fått anfall, men det har alltid typisk nok gitt seg før jeg har kommet ned til legevakten. Har gått med holter 2 ganger uten at jeg hadde symptomene. Tatt sykkeltest og ultralyd for 2 år siden, og ultralyd igjen for 1år siden. Konklusjon: hjertefrisk. For et par dager siden fikk jeg plutselig et anfall igjen med det som føltes ut som konstant urytme og veldig kraftige ekstraslag i serier. Bare at denne gangen varte det lenger en vanlig. Når dette ikke ga seg med en gang ble jeg kjørt ned til legevakten av min samboer. Det varte såpass lenge at de fikk målt urytmen på ekg`en. Sykepleieren sa at det så ut som hjerteflimmer. Det ga seg rett etterpå, total varighet ca 10min. Jeg fikk beskjed om å dra til akutten på sykehuset. Etter et par timer fikk jeg tatt en blodprøve og ny ekg, men da var anfallet over for lengst. Etter noen timer venting etterpå fikk jeg snakke med en lege. Han sa jeg hadde noe som heter atrieflimmer, men at dette ikke er noe farlig, men ikke så veldig vanlig for en på min alder. Fikk så beskjed om at jeg bare kunne reise hjem. Han var nesten klar til å gå etterpå, men jeg hadde selvfølge flere spørsmål. Jeg sa at dette såkalte atrieflimmeret (hadde ikke hørt om dette før) var veldig plagsomt og ubehagelig for meg når dette skjedde. Han sa da at han kunne skrive ut betablokkere til meg som kunne gjøre at jeg kanskje ikke fikk det flere ganger. Denne sykdommen hørtes egentlig veldig uskyldig ut syntes jeg og jeg var glad for å endelig få vite hva min urytme var for noe. Men når jeg kommer hjem og leser på nettet så virker dette mye mer alvorlig. Virker nesten uhørt at noen på min alder skal få det. Ser ut som om dette er noe jeg aldri vil bli kvitt og at det vil bare bli verre og verre? Jeg begynte på selo-zok i dag, er det sant at dette ikke motvirker flimmeret? Har jeg en alvorlig hjertesykdom? Utenom for det store anfallet for et par dager siden, så har episodene vært kortvarige. Fra et par sekunder til kanskje et halvt minutt. Det kan gå dager eller flere uker mellom hvert anfall av flimmer. Føler det kan bli utløst oftere under perioder med stress.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktige spørsmål.

Først av alt: 1) Du har ikke noen alvorlig/farlig hjertesykdom! Du kan leve normalt med dette, og kan leve like lenge som alle andre.

2) Atrieflimmer er vår vanligste hjerterytmeforstyrrelse, rammer oftere blant eldre, blant idrettsutøvere på høyt nivå og hos pasienter med overvekt og/eller høyt blodtrykk. Mange av pasienten får atrieflimmer uten å høre til noen av risikogruppene.

3) Dette kan behandles hvis nødvendig/ønskelig. Forsøk med betablokker er vanlig, og vil dempe hastigheten på pulsen din ved anfall og på den måten gjøre anfallene mildere. Kanskje vil du også få sjeldnere anfall. Det finnes også sterkere rytmemedisin som evt. bør diskuteres/tests ut i samråd med hjertelege. Hos personer med mye plager/hyppige anfall/redusert livskvalitet pga. anfall, kan det gjøres et inngrep som kalles ablasjon. Detter foregår uten narkose, men du vil evt. bli innlagt på sykehus i forbindelse med inngrepet. Mange velger å forsøke medisiner først, slik som du nå gjør.

4) Den største risikoen med atrieflimmer er knyttet til risiko for hjerneslag, men dette angår de eldre pasientene, og de med andre risikofaktorer (som høyt blodtrykk eller gjennomgått hjerneslag/hjerteinfarkt). Dersom du er ung og frisk forøvrig er sjansen for hjerneslag minimal og du trenger ikke forebyggende behandling for dette (blodfortynnende).

Det må være meget ubehagelig å få en slik diagnose i ung alder, men du skal ikke fortvile. Denne tilstanden går det godt an å leve med, og den kan behandles ved behov. Lykke til!

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar