Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 1. september 2015. Referansenummer: 8388

Hjerte/kar

Hyppig atrieflimmer. Før tambocor nå multaq. Tidligere abladert og pci behandlet

Er en mann på snart 60 år. Fikk normofrekvent atrieflimmer for ca. 15 år siden og ble da satt på Tambocor som ga god effekt. Var symtomfri i flere år inntill jeg fikk atrieflutter og gjennomgikk en vellykket ablasjon i 2010.

Fortsatte med Tambocor inntill jeg i 2013 gjorde en PCI på LAD etter plager med tak opp i mot halsen ute om morgenen på kalde dager og ved for stor belastning uten oppvarming. Måtte da slutte med Tambocor og var uten medikasjon i ca 1 år før jeg fikk atrieflimmeren igjen. Har i dag nesten daglige perioder med atrieflimmer og startet for ca. 4 mnd. siden med Multaq, noe jeg ikke synes har forbedret situasjonen, tvert i mot så føler jeg at jeg har blitt mer kortpustet ved stress og middels anstrengende aktivitet. Bruker ikke betablokkere da det er påvist AV-blokk grad 2, type 2, når jeg sover.

Det som må tillegges er at jeg sykler mye og er med på de store turrittene som f.eks. Lillehammer-Oslo og div. terrengsykkelritt. Med god oppvarming eller moderat start er jeg ikke plaget i det hele tatt inntil alt roer seg på kvelden eller dagen derpå. Sykler med pulsmåler og pulsen min ligger nå på ca. 10% lavere frekvens enn tidligere selv om jeg ikke har atrieflimmer. Som sagt trives jeg ikke med min situasjon nå og legen min er ikke så villig til å sende meg til en ny ablasjon. Vet at man i Norge ikke ønsker å bruke Tambocor hos koronarsyke, men hvor syk må man være for ikke å kunne bruke Tambocor?

Har skjønt at i noen land bruker også koronarsyke Tambocor. Kan ikke si at jeg føler meg så koronarsyk nå. Det er atrieflimmeren som plager meg mest og jeg har nå vært hjemme fra jobb én dag for første gang i historien pga. atrieflimmeren da det holdt på i ett døgn og jeg ble sliten av ingen ting. Ønsker derfor en second opinion på om det er rom for å kunne starte opp igjen med Tambocor.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for god redegjørelse og spørsmål. Før jeg svarer på ditt egentlige spørsmål har jeg lyst til å si noe om ablasjon. Vi har tidligere hatt en "flaskehals" i denne typen behandling med dels lange ventelister, og tøff prioritering av hvem som kunne få behandlingen. Den seinere tid har kapasiteten vært på et riktigere nivå, og min vurdering er at du vil kunne være kandidat for et nytt ablasjonsinngrep på grunn av dine hyppige plager, samt din medisinering som har begrenset effekt og gir mulige bivirkninger. Hvis ikke du har andre spesielle grunner til at det ikke bør gjennomføres ny ablasjon (f.eks vesentlige klaffefeil som reduserer sannsynligheten for suksess) så vil du nok greit kunne finne en lege som vil henvise.

Når det gjelder tambocor, så var det en berømt studie som viste økt dødelighet hos pasienter som fikk preparatet i forbindelse med rytmeforstyrrelser i etterkant av hjerteinfarkt. Etter denne studien så valgte man i Norge valgt en forsiktig linje selv om vi ikke har klare holdepunkter for at koronarsyke pasienter uten infarkt ikke kan tåle behandlingen. Jeg synes ikke at du uten videre skal slå deg til ro med en situasjon med hyppige flimmeranfall og en medisin som virker dårlig og gir mulige bivirkninger! Du kan evt. be om en henvisning til hjertespesialist, eller kontakte en privat kardiolog direkte. Lykke til.

 

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar