Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. september 2015. Referansenummer: 8543

Hjerte/kar

Forskjell i blodtrykk mellom armene er en risikofaktor.

Hei. Er en kvinne på 58 år som stadig måler forskjellig blodtrykk på venstre og høyre arm (måles hos lege ved kontroll av stoffskifte og kolesterol).

Siste måling viste VENSTRE: 140/100 og HØYRE: 120/80.

Fastlegen sier at det er normalt med forskjell og at det er den laveste målingen som "teller", så det er ingenting jeg skal bry meg om. Men kjenner jeg blir litt usikker da målingen på venstre side viser økning, og jeg er forferdelig redd for å havne ut i samme sykdom som min mor som fikk et stort hjerneslag som 64 år. I tillegg er det hjerte/kar-sykdom på farssiden (far har 4 bypass). Er det helt normalt at det er så stor forskjell? Eller er dette noe jeg bør gå videre med? På forhånd takk for hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Dersom forskjellen mellom armene i blodtrykk er forskjellig ved gjentatte målinger kan dette være uttrykk for begynnende karsydom/forsnevring av en pulsåre. Nyere studier sier at en forskjell på over 15 mmhg mellom armene er en risikofaktor som bør vektlegges. Være ekstra oppmerksom på kolesterol og høyt blodtrykk. Trykket blir lavere på den siden med forsnevringen (fordi trykket faller etter forsnevringen og forsnevringen sitter ofte høyt oppe i armen). Anbefaler justering av blodtrykksmedisin med vekt på det høyeste trykket og kontroll hos hjertespesialist med hjertesjekk og helst ultralyd av halskar. Dersom legen lytter med stetoskop på armen din er det en mulighet for at han kan høre suselyd der det hvor blodet går igjennom et trangere parti. Lav terskel for kolesterolmedisin. Med riktig forebyggende behandling så vil du ha god beskyttelse mot utvikling av sykdom.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar