Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. september 2015. Referansenummer: 8627

Hjerte/kar

Tilbakefall av arytmi etter ablasjon i Danmark

For ca 5 år siden var jeg ved Hjerteklinikken Varde i Danmark hvor jeg ble behandlet med ablasjon for arytmi. Søkte flere steder i Norge, men det var svært lange ventelister. Har nå merket at jeg har ubehag fra hjertet og ved kontroll hos lege viser det seg at jeg har fått tilbake mye feilslag. På døgnmåling var 12,5 % feilslag og i perioder var annenhvert slag et feilsalg. Begynner å bli bekymret for situasjonen. Hva kan eventuelt gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 23. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du ble sannsynligvis behandlet for atrieflimmer/forkammerflimmer hos Varde (anerkjent Dansk klinikk). Dette er dessverre en tilstand som utvikler seg gradvis år for år, men i forskjellig tempo hos ulike pasienter. Mange får tilbakefall på et eller annet tidspunkt (oftest år) etter ablasjon. Ofte velger pasienten da ny ablasjon som gir muligheter for flere år uten plager. Ablasjon nummer to kan nyttigjøre seg det første inngrepet og er oftest mindre omfattende. Køen i Norge er nå vesentlig kortere enn for 5 år siden, så du vil ha gode muligheter til å få dette gjort lokalt, dersom det virkelig viser seg at det er atrieflimmer du har.

Ut i fra beskrivelsen din får jeg inntrykk av at mye av arytmien din nå handler om ekeltstående feilslag. Dette er en ganske forskjellig tilstand fra atrieflimmer med god prognose. Behandling av dette er lavt prioritert i Norge, men gjøres regelmessig ved Varde.

Som alternativ til ablasjon, eller i påvente av et slikt inngrep kan du forsøke rytmestabiliserende medikamenter, helst i samråd med hjertespesialist.

Tilstanden er i utgangspunktet ikke farlig (men dersom du har flimmer må du diskutere blodfortynning med legen din), men kan selvsagt være plagsom. Som du forstår finnes det gode behandlingsmuligheter.  Jeg ønsker deg lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar