Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. september 2015. Referansenummer: 8510

Hjerte/kar

Vitamin K2 - blodprøve

Kan en måle K2 innholdet i en blodprøve?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vitamin K er et fettløselig vitamin som vi får i oss via kostholdet. Det finnes i to former: K1 og K2. Det finnes forskning som antyder at vitamin K2 kan påvirke hjertehelse på en positiv måte, men kunnskapen er fortsatt svært mangelfull. Vi vet ikke om det hjelper på hjertehelsen å ta vitamin K2-tilskudd eller ikke. Vi vet heller ikke hvilke mengder som må tas for å få en evt effekt. Derfor vet vi heller ikke hvilke blodnivåer evt. er optimale eller fordelaktige. Så vidt meg bekjent tilbys ikke måling av K2 i blodprøver ved noen laboratorier.

Mvh

Wasim Zahid 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar