Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. september 2015. Referansenummer: 8623

Hjerte/kar

wpw-syndrom

Hei Jeg lurer litt på Wolff Parkinson White syndrom (behandlet/operert ) og hvordan man skal forholde seg til "anfall" og er anfall farlig, hva er med på å utløse anfall, hvor ca høy er pulsen når man har anfall, og hvordan forebygge anfall - hva må man ta hensyn til i hverdagen? Takknemlig for svar :)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 27. september 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! WPW-syndrom er en betegnelse paa en tilstand med en saakalt ekstra ledningsbane i hjertet, mellom forkamre og hovedkamre. Dette er medfoedt og kan aktivere en elektrisk "sirkel" i hjertet som medfoerer anfall med hoey puls, gjerne 200/min og mer. Hos en person med ellers friskt hjerte er ikke dette farlig, - husk at unge personer faar over 200 i puls ved trening. Mange som har en slik medfoedt ledningsbane har meget sjeldne og kortvarige anfall og velger aa ikke behandle. Andre opplever perioder i livet med hyppige anfall og velger medisinsk behandling (betablokker) eller et inngrep som kalles ablasjon. I de tilfeller hvor den ekstra "ledningsbanen" ikke sitter for naer inntil "hovedledningssystemet" er ablasjon meget effektiv behandling med ca 95% suksessrate. De som velger aa ikke behandle tilstanden rapporterer at anfall kan utloeses av braa fysiske hendelser som f.eks. hopping eller spurt. Anfall kan ogsaa utloeses av stress, koffein, alkohol etc. Mange opplever ogsaa at de kan laere seg "knep" for aa faa anfallene til aa gaa over (f.eks aa svelge gjentatte ganger, boeye seg fremover eller drikke kald vaeske). Slike "knep" har sammenheng med aktivering av det automatiske nervesystemet, som kan paavirke det elektriske systemet i hjertet. 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar