Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. februar 2016. Referansenummer: 10140

Rettigheter

Ansatt mindre enn fire uker. Rett til sykepenger?

Hei. Vet ikke om dette er rette plassen, men jeg prøver lell. Jeg er 4 måneder gravid og har nettopp begynt i ny jobb som Sosionom. Arbeidsmengde og ansvar i denne nye jobben var en del mer enn hva jeg ble forespeilt på intervjuet, og jeg har enorm trøtthet og svangerskapsutløst migrene i tillegg. Hadde 230 migrenetimer i januar. Hadde jeg ikke vært gravid, hadde jeg klart dette veldig bra. Det er normalt å bli sliten i starten, men nå som jeg har alt det andre å tenke på blir arbeidsdagen veldig krevende for meg og jeg er helt apatisk til eget liv på fritiden. Hver dag bruker jeg opp alt jeg har av energi før halve arbeidsdagen er gjennomført, jeg får smerter i magen, bekken og diare. Det hele ender stort sett med migreneanfall når jeg kommer hjem. Jeg har kun jobbet der 2 uker, men har vært yrkesaktiv sammenhengende som Sosionom siden 2014. Når jeg leser om sykemelding står det at jeg må ha vært i arbeid i 4 uker før jeg kan sykemeldes, men gjelder dette på nåværende arbeidsplass eller generelt? Har jeg noen krav?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. februar 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

For å få sykepenger i arbeidsgiverperioden fra arbeidsgiver, må du ha vært ansatt i minst fire uker.

Ellers er hovedregelen at du må ha vært i arbeid i minst fire uker umiddelbart før du ble arbeidsufør. Men det må ikke ha vært hos nåværende arbeidsgiver. Går du rett over fra et arbeidsforhold til et annet, vil kravet være oppfylt. Du har da rett til sykepenger fra Nav fra dag en. Det betyr at Nav også yter sykepenger i arbeidsgiverperioden. Dette følger av folketrygdloven § 8-18.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar