Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 2. februar 2016. Referansenummer: 10128

Hjerte/kar

Medfødt feil på aortaklaffen, risiko for betennelse ved tannproblemer.

Hei! Er en gutt på 31år! Fikk vite som 18-åring at jeg hadde klaffefeil! Hadde en mindre klaff/seil i oarta og at det lakk litt! Gått til undersøkelse hver år eller hvert 2år! Var der i høst og alt var bra og ingen forstørrelse av hjerte eller noe galt med klaffene! Har tenk mye og lest litt om betennelse i hjerte/klaff og hjerteposen! Hadde jeg merket dette hvis jeg ble syk? Hatt også en betennelse i tanna mi osv og blødd litt osv! Hva er sjangsen for at jeg kan bli syk? Har jeg noe større sjangse til å bli syk ved betennelse i tann? Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet! Mest sannsynlig kan du leve til du er en gammel mann uten at du behøver å gjøre noe med hjerteklaffen, - men regelmessige kontroller er fornuftig for å sikre at alt er stabilt. Ja, du har litt større risiko for å få betennelse på hjerteklaffen enn andre, men risikoen er allikevel meget liten. Tidligere ble det ofte gitt råd om ekstra antibiotika ved tannlegebehandling hos personer med medfødt klaffefeil. Nyere undersøkelser tyder på at langt færre har behov for dette enn man trodde. Du hører ikke til gruppen som skal ha slik behandling, og du trenger ikke å engste deg selv om du har irritasjon i tannkjøttet/småblødninger.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar