Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. februar 2016. Referansenummer: 10139

Hjerte/kar

Naturprodukter i stedet for hjertemedisin?

Hei. Jeg kjenner til mange urter, enzymer, mat, krydder, naturprodukter som er hjertemedisin, og som jeg heller vil benytte i regulerte mengder. Finnes det leger som har greie på dette? Og som kan bistå meg? Det finnes for eksempel et enzym som jeg gjerne vil bruke som heter Serrapeptase/ serraenzym. De fleste naturmidler er ikke anbefalt å bruke sammen med legemidler.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er viktig at vi får spørsmål rundt dette. En viktig forskjell mellom hjertemedisiner på resept og helsekostprodukter er det grundige systemet vi har for forskning og uttesting av alle preparater som skrives ut på resept. Dersom grundig forskning og uttesting av et helsekostprodut tilsier at det også har god effekt på en lidelse og ikke har alvorlige bivirkninger kan det bli godkjent som legemiddel. Vi vet at riktig bruk av hjertemedisin på resept kan gi bedre helse og i mange tilfeller et lengre liv, og vi vil sterkt fraråde at man på eget initiativ bytter ut medisinene som legen har skrevet ut med reseptfrie helsekostprodukter! Det finnes leger med spesiell interesse for naturmedisin, som du gjerne må kontakte. Mange helsekostprodukter kan trygt kombineres med ulike hjertemedisiner, men dette bør selvsagt diskuteres med legen.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar