Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. februar 2016. Referansenummer: 10147

Lunge

Senskader ved astma

Hei! Jeg finner ikke ut noe om senskader ved astma. Kun ved langtidsbruk av kortison. Er det andre typer senskader og hva er så viktigheten ved behandlingen?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 15. februar 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Målet med astmabehandlingen er å ha færrest mulig symptomer så man har minst mulig begrensninger i hverdagen. Det kan oppnås gjennom en god individuell grunnmedisinering og at man endrer medisineringen når astmaen endrer seg. Den største utfordringen er å ta medisinene reglemessig og på riktig måte. En underbehandlet eller ubehandlet astma vil gi mye plager og belastning på luftveiene som vil gi skader som tap av elastisk vev i lungene og kronisk trange luftveier. Da vil lungefunksjonen bli dårligere og sykdomsbildet vil bli som ved kols, kronisk obstruktiv lungesykdom.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar