Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. februar 2016. Referansenummer: 10147

Lunge

Senskader ved astma

Hei! Jeg finner ikke ut noe om senskader ved astma. Kun ved langtidsbruk av kortison. Er det andre typer senskader og hva er så viktigheten ved behandlingen?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 15. februar 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Målet med astmabehandlingen er å ha færrest mulig symptomer så man har minst mulig begrensninger i hverdagen. Det kan oppnås gjennom en god individuell grunnmedisinering og at man endrer medisineringen når astmaen endrer seg. Den største utfordringen er å ta medisinene reglemessig og på riktig måte. En underbehandlet eller ubehandlet astma vil gi mye plager og belastning på luftveiene som vil gi skader som tap av elastisk vev i lungene og kronisk trange luftveier. Da vil lungefunksjonen bli dårligere og sykdomsbildet vil bli som ved kols, kronisk obstruktiv lungesykdom.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar