Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. januar 2016. Referansenummer: 9779

Hjerte/kar

ADD (oppmerksomhetsforstyrrelse), strattera og angina.

Hei , jeg har hatt hjerteinfarkt og påløpende inngrep med å sette inn stent som jeg har gjort 7 ganger og nå er det så fullt på høgre siden at de ikke kan sette inn fler.

Hadde noe på venstresiden også men dette har ikke utviklet seg, grunnet kosthold. Året 2016 er uten planlagt inngrep og jeg er meget glad og kjenner at hjertet er ok. Joda kjenner noe av og til men det lever jeg med.

Så viser det seg at jeg muligens har ADD, noe jeg har slitt med hele livet (siden dette ikke har plaget andre en meg.) Planen er at jeg skal settes på Strassera eller lignende, men psykologen har hørt at det gir økt puls og at dette kan påvirke hjertet mitt. Om det gjør det, hva kan jeg gjøre for å kompensere denne økte pulsen. Bruker i dag medisin for høyt blodtrykk . Jeg har også diabetes og bruker insulin som jeg setter morgen og kveld - Tenkte jeg vil gjøre en innsats for å redde denne skrotten.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Du har jammen vært igjennom litt av hvert med hjertet ditt, men flott at du har tatt tak i kosthold og livsstil og at situasjonen er stabil nå. Hvis du har levd hele livet med ADD diagnose så skjønner jeg godt at du ønsker å få gjort noe med dette. Som du sier så kan medisinen for dette (f.eks strattera) øke pulsen og blodtrykket slik at anginaen kan bli verre. Du bør begynne opptrappingen meget forsiktig og så kan det være at hjertemedisinen din må økes etter hvert. Hvis du er flink å trene og passe på livsstilen din så kan dette gjøre at du tåler strattera bedre. Anbefaler også at du får deg en kontrolltime hos hjertelege mens du tester ut den nye medisinen. Lykke til!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar