Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. januar 2016. Referansenummer: 9883

Hjerte/kar

Alternativ til Lipitor

Hei.Jeg er en mann på 59 år som ble bypassoperert for 9 måneder siden.Jeg har ikke hatt hjerteinfarkt.Var i god form da jeg ble syk.Kolesterolet var da på 5,2. Jeg går nå på 75mg Albyl E og 40 mg Lipitor. Gikk også på 25 mg Selo-Zok frem til årsskiftet. Sluttet med den etter avt. med lege. Totalkolesterolet mitt er nå ca 3,4 Har en del bivirkninger av Lipitor,det går på psyken,tiltaksløshet.Interessen for seksuelt samvær har forsvunnet,det er veldig trist. Har også hatt en del muskelsmerter,de har avtatt litt. Spørsmål:Ser i informasjonen fra LHL at et mulig alternativ til Lipitor kan være Hypocol naturmedisin.Er det trygt å gå på den? Det er også mye informasjon om Q10 på nettet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har kransåresykdom, og derfor er det svært viktig at du bruker statin (feks Lipitor). Det forebygger videre forverring/utvikling av sykdommen. Plagene du beskriver kan ha ulike forklaringer, og det er ikke sikkert at det er bivirkninger fra lipitor. 

En ide kan være å gå ned i dose til feks 20 eller 10 mg (i samråd med legen din). Hvis bivirkningene skyldes lipitor, vil dosereduksjonen minke på bivirkningene. Et annet tiltak kan være å prøve et annet statin (det finnes flere alternativer). 

Når det gjelder hypocol, så minker det på kolesterolet, men effekten er ikke like sterk som ved andre statiner. Du kan lese mer om hypocol her:

https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2015/2015/rodgjaret-ris-for-kolesterolet/

Som lege anbefaler jeg helst at du bruker statin og ikke andre naturmidler, da sistnevnte mangler vitenskapelig dokumentasjon på effekt. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar