Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 14. januar 2016. Referansenummer: 9838

Hjerte/kar

Blodtrykk og trening

Hvor raskt kan blodtrykket bedres ved total omlegging av kostholdet og røykeslutt , daglig mosjon ?? I tillegg fått 50 mg med betablokker. Blodtrykket målt til 185/ 90. Fått betablokker som morgendose, skal ikke de tas om kvelden ? Skal ut på flyreise om en måned, 6 timer, er det forsvarlig ? Bruker og Crestor 10 mg ( statiner siden 1997 )

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at mosjon og bedre kosthold kan senke høyt blodtrykk. Går du samtidig ned i vekt, kan effekten bli enda større. Men hvor stor effekten blir og hvor raskt den kommer varierer veldig fra person til person. Noen opplever effekt allerede etter noen uker, men det for andre kan gå flere måneder. Og noen får dessverre ikke effekt av disse tiltakene i det hele tatt. Da blir den medisinske behandlingen spesielt viktig. 

Du skriver du får 50 mg betablokker, men ikke hvilken type betablokker. Styrken og dosen varierer nemlig mellom de ulike. Den vanligste typen er metoprolol i depotform (feks SeloZok). Denne medisinen skal normalt kun doseres en gang i døgnet og gjerne på morgenen. 

Det er viktig at blodtrykket er godt behandlet. Målet bør være å få det ned mot 140/90. Du bør ha tett kontakt med legen din, og sammen må dere finne frem til et behandlingsregime som gir tilfredsstillende effekt. 

Ut i fra det du skriver her, ser jeg ingen problemer med en evt flyreise. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar