Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. januar 2016. Referansenummer: 9799

Lunge

Bronkiektasier, kan man fjerne dem?

Takk for svaret om operasjon av lunger. Jeg har bronkiektasier, (etter en lungebetennelse). Jeg sliter svært med hoste. Kan man operere bort utposningene, eller noen av dem?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! I sjeldne tilfeller kan det være riktig å fjerne forandringer i lungene kirurgisk, men dette gjøres i dag bare unntaksvis. Det er spesielt aktuelt hvis en liten del av lungen er sterkt påvirket og har fått betydelig arrdannelse og skrumpning som gjør at nye infeksjoner lett kan få fotfeste. Likevel har man opplevet at nye forandringer oppstår på steder man ikke har fått fjernet, og da kan de samme problemene komme tilbake. Det vanligste er å satse på innlæring av teknikker for å bedre mobilisering av sekretet fra lungene. Regelmessig, daglig fysisk aktivitet bedrer også dette. Utprøving av hjelpemidler som fysioterapeuten kan bidra med kan fungere godt hos flere. Fornuftig bruk av medisiner som brukes ved astma/kols kan bidra positivt hos noen. Antibiotikabehandling i form av tablettkurer ved forverrelser, eventuelt som inhalasjon fra forstøverapparat har også vært prøvd med god effekt hos noen. Eventuell operasjon vil uansett måtte vurderes svært nøye for å sikre at det er sterk nok indikasjon og at man ikke gjør mer skade enn nytte ved å operere.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar