Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. januar 2016. Referansenummer: 9878

Lunge

Forskjellen på astma og kols. Hvordan skiller man?

Når man har hatt astma hele livet, og i godt voksen alder får kols, hvordan skiller man på disse i en diagnose. Det er vanskelig for meg å si om jeg har astma- eller kolsforverring, og det tror jeg er vanskelig for legene også.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, takk for et viktig spørsmål!

I noen år har man forstått at det er en nærmere sammenheng mellom astma og kols enn man trodde tidligere. Det er økt fare for å utvikle kols i eldre alder hvis man har astma i barneårene. Hos noen blir astmaen mer kronisk etterhvert, slik at det ikke lenger er samme effekten av medisiner, og man kan føle seg litt mer tett hele tiden.  Ofte ser man at det foreligger både astma og kols, eventuelt overgangsformer mellom disse. I praksis vil det ofte innebære at man må skifte medisiner mer over til kolsmedisiner fordi det oppleves bedre effekt av disse.

Man skiller mellom astma og kols ved en lungetest, spirometri. I god fase vil lungefunksjonen være normal ved astma, mens den ved kols alltid vil være redusert. Det er særlig forholdet mellom hurtigpusten (FEV1) og pustevolumet (FVC) som ved optimal behandling og i stabil, god fase kan skille mellom de to tilstandene. Ved kols er FEV1 alltid lavere enn 80 % av forventet, men FVC kan være ganske normalt. FEV1 som er lavere enn 70% av FVC i god fase tyder i retning av kols. Men det kan også være uttrykk for aldersforandringer hvis endringene er små. Så dette er ikke alltid like enkelt!

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar