Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. januar 2016. Referansenummer: 10056

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og livsstil

Min mann har fått målt blodtrykk til 158/ 105 p 60. Han bruker ingen medisiner. Ikke overvektig. Spiser normal sunn mat. Men røyker og er under gjennomsnittet fysisk aktiv .Vil en livstilendring gi han et bedre utgangspunkt? Burde han medisineres?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er viktig at han får målt blodtrykket flere ganger (enten hos fastlege eller ved hjemmemåling), slik at vi er rimelig sikre på at denne verdien er mest mulig lik gjennomsnittsblodtrykket hans. Dersom dette trykket er reellt så er det klart forhøyet og han bør begynne med blodtrykkmedisin, særlig siden han også røyker. Dersom han blir mer fysisk aktiv over tid så er det muligheter for at blodtrykket synker betydelig, men dette varierer ganske mye fra person til person.

Jeg vil i utgangspunktet anbefale at han starter med en liten dose medisin (som eventuelt kan justeres ned etterhvert)  og samtidig setter igang med livsstilsendring. Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar