Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. januar 2016. Referansenummer: 9782

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og reise til over 4000 moh.

Hei. Jeg skal oppholde meg i 2800-4500moh i 14dager. Jeg har et unormalt ekg som for meg anses som normalt (høres om mulig litt teit ut å forklare det på den måten) med lett ventrikkelhypertrofi. Har normaltykkelse på septum og normalt volum i kamrene forøvrig. Har ingen kjente stenoser eller økt trykk i lunge-/ eller nyrekrettsløp. Går for tiden på 25mg B-blokker (metoprolol) og 4mg AT-blokker (kandesartancileksetil) som behandling for høyt blodtrykk. Vil dette ha noe betydning for hvordan jeg takler høyden? Jeg har tidligere oppholdt meg i korte tidsrom på høyder opp mot 4000moh og har da ikke hatt symptomer. Metabolismen påvirkes så vidt jeg vet av oksygeninnhold i luften. Vil dette også påvirke dosering av metoprolol og atacand ved 4500moh?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(2)
Besvart 12. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Det er et godt tegn at du tidligere har klart deg greit på 4000 meter, - de individuelle forskjellene på hvordan man takler høyder er store og dette tyder på at du har et godt utgangspunkt. Alt ved 2500 moh. anslår man at ca 20% får lettere symptomer, og over ca 4000 moh er risikoen reell. Blodtrykket har en tendens til å gå opp de første dagene og vi vil anbefale at du får målt trykket de første 2-3 dagene etter ankomst moderat høyde. Ved høyere trykk da kan det være at du bør få justert opp blodtrykksmedisinen din til f.eks 50 mg metoprolol. Dersom trykket er i grenseland før du reiser (anbefaler at du sjekker puls og BT hos fastlegen din) kan du godt øke dosen en tid før avreise. Vil også anbefale at du får en resept på diamox (virker vanndrivende og er effektiv forebyggende behandling), 250 mg ved leggetid fra dagen før reisen til to dager etter ankomst høyeste punkt. Som du helt sikkert kjenner til er den viktigste forebyggingen å følge allmenne råd om langsom oppstigning og hviledager. Ved 1-2 dager med symptomer som ikke går over bør du redusere høyden og kontakte et lokalt legesenter. Det at du har en "normalvariant" på EKG er ikke noe å bekymre seg over. Ønsker deg en flott tur og gode opplevelser!

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar