Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. januar 2016. Referansenummer: 9971

Hjerte/kar

Hyppige ekstraslag og ablasjon. Kan jeg trene?

Hei, Jeg skal gjennomføre en hjerteablasjon i mars pga jeg har et urytmisk hjerte med masse ekstraslag. Har nettopp gjennomført en 24h EKG der det viste at jeg har 34% ekstraslag (ca 32000) i oktober viste det 24% ca 25000).

I oktober måtte jeg øke min dose med betablokker, men den økningen kunne jeg nå kutte siden det ikke gir virkning. Føler jeg er godt tatt vare på av legen min og er veldig fornøyd med oppfølgingen han har gitt meg.

Noe jeg lurer på er om jeg fremdeles kan trene, selv om jeg har alle disse ekstraslagene og nå har senket medisindosen min? Blir ofte svimmel da pulsen min er høy og jeg anstrenger meg. Glemte å spørre legen min om dette.

Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Godt at det er planlagt ablasjon. Utgangspunktet i din situasjon, med hyppige ekstraslag, er at du trygt kan trene. Ofte ser vi også at mengden ekstraslag går drastisk ned under trening. Dersom du derimot skulle få symptomer ved trening (du nevner svimmelhet), bør du selvsagt ta hensyn til dette og legge treningen opp etter plagene. Det kan tenkes at svimmeheten har med blodtrykk og pulsregulering å gjøre og bedrer se etter at du har redusert betablokker dosen. Prøv deg frem litt forsiktig og husk at ekstraslag ikke er farlig.

Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar