Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 31. januar 2016. Referansenummer: 10093

Lunge

Inhalator versus forstøverapparat.

Hei. Min bestefar har hatt KOLS i 20 år, og de siste årene har det blitt gradvis forverret. Han kan ikke gå fra stua til garasjen uten å må legge seg ned etterpå, og han blir tett bare av å bære en kasserolle med potet fra kjøkkenet til bordet. Han bruker flere typer astmamedisin uten særlig virkning, det eneste han har hatt effekt av er forstøver. De sier imidlertid på sykehuset at de ikke lenger gir ut dette til privatpersoner, og det synes jeg personlig er veldig trist da det er det eneste han har hatt effekt av- og han er gammeldags av seg og orker ikke dra på legekontoret 3 ganger om dagen. Kan man få dette om man drar til spesialist? Eller får man resept på legemidler til bruk i forstøver om han kjøper en selv?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er riktig at man ønsker å unngå behandling med forstøverapparat hvis annen medisin, for eksempel medisinspray inhalert via inhalasjonskammer, kan gi omtrent samme effekt. Ofte viser det seg at dette kan være like effektivt, men det kan trengs opplæring for å få dette til. Fordelen med denne type behandling er at man ikke så lett overdoserer medisinen, og dessuten er det en enklere behandling å håndtere. Det er individuelle vurderinger i en slik situasjon som avgjør om det skal tilstås behandling hjemme med forstøverapparat. Meg bekjent er det fortsatt mulig å få et forstøverapparat på varig hjemlån og tilhørende medikasjon på blå resept. Hvis dere er på jakt etter en "second opinion" kan det være lurt å få en konsultasjon hos en lungespesialist.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar