Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. januar 2016. Referansenummer: 9965

Hjerte/kar, Lunge

"Kolsalarm" i Dagbladet

Hva handler dette om: "Kolsalarm. Knyttes til uoppdaget sykdom" i Dagbladet. 24.1.2016?Er det noe vi ikke vet vi som har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(1)
Besvart 28. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg har funnet omtale av kols og hjertesykdom i Dagbladet, publisert 23.1.16. Hvis det er denne artikkelen du sikter til, er dette ikke noe epokegjørende nytt, men ny forskning har satt sterkere fokus på sammenhengen mellom kols og økt risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom. Det gjelder også ved mild kols. I praksis betyr det at man har et enda sterkere grunnlag for å anbefale et fysisk aktivt liv og samtidig et fornuftig kosthold som virker forebyggende på hjerte- og karsykdom. Fortsatt er også røyking den viktigste felles faktor for utvikling av begge typer sykdom.

Håper dette var svar på det du lurte på.

Mvh Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar