Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 30. januar 2016. Referansenummer: 10084

Lunge

Langvarig feber og lungefortetninger.

Kvinne 45 år. Subfebril i 4 måneder. Startet m antatt pneumoni (CRP 25-30). Selexid. Bedring på tørrhoste normalisering av CRP. Vedvarende subfebrilitet (38 morgen og synkende til kvelden (!)), meget ubehagelige og til dels invalidiserende symptomer m følelse av at det er noe galt i hodet, episoder med kortvarig dobbeltsyn, følelse av å "bli borte" som kan vare i timevis. Lett kvalme. U.s.: MR caput/hals med og uten angio: Normalt funn. CT helkropp med kontrast: Fortetninger hø under- og midtlapp, infeksjon mistenkes. (Ingen CRP el lungesympt da). Klacid, ingen effekt. Lett forhøyet kalsium. Lav osmolalitet i urin (fastende 400), normal i S. Lett forhøyet protein i spinalvæske. Negativ øye u.s. Negativ nevrologisk u.s. Fastlege klør seg i hodet og jeg river meg i håret av frustrasjon over å være så syk i så lang tid. HJELP!!!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Feber, høy CRP og lungefortetninger trekker ofte i retning av lungeinfeksjon, eventuelt annen betennelsesprosess i lungen. Selexid er i utgangspunktet indisert ved urinveisinfeksjon, og Klacid er effektivt på de vanligste bakteriene som er årsak til luftveisinfeksjoner utenfor sykehus. Imidlertid er det ikke effektivt hvis andre bakterier er årsaken. Antistoffer i blod kan av og til gi et svar. Noen ganger prøver man å hente opp materiale fra bronkiene for å sende inn prøver til dyrkning eller mikroskopi. Uansett ser det ut til å være aktuelt å søke etter årsaken i lungene når det er påvist en fortetning der. Det kan være lurt å få henvisning til lungespesialist eller infeksjonsmedsiner hvis dette vedvarer.

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar