Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. januar 2016. Referansenummer: 9969

Lunge

Lungebetennelse og demens

Hei! Jeg har en farmor på 86 år som er alvorlig syk. Hun ble dement for noen år tilbake, men har fungert bra utenom dette. Nå har hun fått lungebetennelse og de som jobber på gamlehjemmet nekter å gi henne mat fordi det vil gjør det verre for henne sier de. Farmor kan ikke snakke, men har forsøkt å gi signaler ved bruk av armer, hun blir ikke sett og ikke tatt hånd om. Dette er en dame som elsker mat og alltid har spist godt. Jeg skjønner ikke da hvordan hun kan få det verre av å spise mat, da forkortes jo hennes levetid og hun vil dø fra meg i løpet av denne uka. Synes dette er helt umenneskelig og mener det burde vært anmeldt. Er det virkelig sant at det er bedre for henne at hun skal sulte i hjel istendenfor å få hjelp til å bli kvitt denne lungebetennelsen? Hvis dette er tilfellet bør man innføre aktiv dødshjelp i Norge. Min farmor skal ikke dø på grunn av sult. Når man bor i et rikt land som Norge, skal det ikke være mulig å dø av sult. Har virkelig leger og ansatte på gamlehjemmet lov til å la henne dø av dette. Det er noe jeg kaller mordere. Håper på et svar som kan overtale meg til å tro at dette faktisk er sant. Mvh barnebarn

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(0)
Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg kan bare gi en generell tilbakemelding, da jeg jo ikke kjenner dette speielle tilfellet.

I livets siste fase er hovedsiktemålet å lindre ubehag og smerter. Hvis den syke er uklar og ute av stand til å gi beskjeder, kan det være ekstra utfordrende. Men jeg har ikke hørt om at noen blir nektet mat hvis de er sultne, og man har ikke innført aktiv dødshjelp i Norge. Noen ganger er man imidlertid forsiktige med mattilførsel hvis man er redd for at den syke vil sette maten fast i halsen eller trekke mat eller drikke ned i lungene.

Jeg forstår at du er urolig. Derfor anbefaler jeg deg å få en samtale med den ansvarlige legen eller ledelsen ved sykehjemmet. Det vil trolig være den som kan gi deg best svar.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar