Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. januar 2016. Referansenummer: 9764

Lunge

Mykoplasmalungebetennelse

Vår familie var i juleferien i tett kontakt med en famile som har vært syk med mycoplasme lungebetennelse. Den ene av dem begynte akkurat da med den andre antibiotikkuren, fordi den første ikke virket. Den andre av dem ble syk mens de var på besøk hos oss. Vi var dermed i tett kontakt med ham i fem dager fra han ble syk. Sykdommen hos dem var bekreftet både med blodprøvene og bildene. Nå er vi veldig spent på om noen av vår familie blir syk. Hvis eventuelt noen av oss blir syk, må vi gå til legen med en gang og ikke avvente som vanlig i noen dager at feberen og hoste går ned? Hva kan man forvente av fastlegen i dette tilfellet, hvilke prøver , undersøkelser og evt behandling? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Mykoplasma-infeksjon sprer seg ofte i grupper som lever tett på hverandre, som for eksempel i en familie. Det er derfor ikke usannsynlig at det vil dukke opp tilfeller med denne infeksjonen i din familie. Vanligvis blir særlig barn og yngre friske personer smittet, men også eldre personer kan utvikle lungebetennelse på dette grunnlaget.Det kan være en fordel å kontakte legen hvis typiske symptomer med hoste og feber opptrer. Med utgangspunkt i såpass tett kontakt med mykoplasmasmittede personer vil nok behandlingen som velges vil være i form av et erytromycin-preparat eller doxycyklin. Disse medisiner har dokumentert best effekt ved en slik tilstand, og vanlig penicillin vil ikke ha effekt. Ofte vil man igangsette behandling uten å sende inn blodprøve, da svaret på denne kommer først etter ca. en uke. Det kan være vanskelig å påvise typiske kliniske tegn på lungebetennelse, og diagnosen vil ofte i basere seg på mistanke samt typisk plagsom tørrhoste og feber. Ubehandlet vil dette likevel vanligvis gå over i løpet av 3-4 uker. Med effektiv behandling reduseres plagene allerede i løpet av få dager.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar