Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 31. januar 2016. Referansenummer: 10092

Lunge

Nok en gang om "kolsalarm"

Gjentar dette spørsmålet, da det var ang. en artikkel i Dagbladet 24.januar 2016 (ikke 23.1. som det sto i svaret fra Olav K. Refvem) Spørsmålet lød; Hva handler dette om: "Kolsalarm. Knyttes til uoppdaget sykdom" i Dagbladet. 24.1.2016? Er det noe vi ikke vet vi som har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 10. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, vi har dessverre ikke klart å finne frem til den artikkelen som du viser til (på nettet). Det nærmeste vi kom var den nettartikkelen som jeg viste til. Jeg kan derfor ikke besvare dette uten å få noen stikkord til hva du ønsker svar på. Imøteser gjerne dette, eventuelt om du ringer til LHL's rådgivningstjeneste.

Generelt kan imidlertid sies at opp mot 75% av kolstilfellene ikke er påvist. Det vil i praksis si at opp mot 300 000 mennesker i Norge har kols, som regel i lett grad, uten å vite om det. Det er et meget høyt tall og er i seg selv alarmerende, fordi man da heller ikke får noen sjanse til å gripe inn før sykdommen har utviklet seg mer.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar