Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. januar 2016. Referansenummer: 9817

Lunge

Økte astmaplager høst og vinter.

Hei, I mitt yrke står jeg ofte foran større forsamlinger og har taler / foredrag. På grunn av astma blir jeg særlig om høst og vinter irriter i hals og bryst. Det medfører hoste og kløe. Jeg bruker daglig Montelukast og Symbicort. Før jeg skal snakke over lengre tid, inhalerer jeg Ventoline. Er der andre behandlingsformer som reduserer irritasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet! Kaldere luft er tørrere og irriterer mer i luftveiene. Dette kan merkes hos flere som har astma. Jeg går ut fra at du bruker Symbicort både morgen og aften. Da kan det bety at du må øke Symbicortdosen i disse periodene for å redusere irritasjonen i luftveiene og dermed unngår at du ikke til stadighet føler irritasjon og hoster. Eventuelt kan du også ta en ekstra Symbicortdose litt før du skal "i ilden". Ventoline er også bra, men har mer forbigående effekt og forebygger ikke problemene på samme måte. Hvis du ellers er fornøyd med behandlingsopplegget ser jeg ikke grunn til å gjøre noen ytterligere forandringer.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar