Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. januar 2016. Referansenummer: 9891

Lunge

Stråleskadet lunge og lungebetennelse

Har fått påvist stråleskade på høyre lunge etter strålebehandling av brystkreft. 5 mnd etter avsluttet strålebehandling fikk jeg alvorlig lungebetennelse som krevde intravenøs antibiotikabehandling. Hvordan skal jeg forholde meg for å forebygge nye infeksjoner?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det viktigste for å forebygge nye infeksjoner er at det ikke samler seg slim i bonkiene. Da er det viktig med daglig fysisk aktivitet. Samtidig bør man unngå samvær med mennesker som er svært forkjølt og hoster mye. Forebygging av influensa før hver vintersesong er smart. Tidlig start med antibiotika hvis det kommer økt mengde slim med farge fra bronkiene, kan også være nyttig. Det kan du snakke med din lege om, slik at du eventuelt kan ha en resept på antibiotikum liggende og dermed spare tid.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar