Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. januar 2016. Referansenummer: 10054

Hjerte/kar

Svimmelhet og blodtrykk

Hei Min mor går på blodtrykksreduserende medisin. Hun er 77 år. For en ukes tid siden følte hun seg svimmel da hun skulle stå opp, og dette har ikke gitt seg. Svimmelheten oppstår når hun for eksempel ser ned i gulvet og ser opp igjen, eller når hun beveger hodet sideveis. Hun var til lege i dag og fikk målt blodtrykket til 176/90. Legen skrev ut resept på en tilleggsmedisin som hun skal prøve noen dager. Mitt spørsmål er om det er en sannsynlig sammenheng mellom denne svimmelheten og blodtrykket? Hvilke helserisikoer kan dette medføre og hva bør hun foreta seg videre? Det kan også nevnes at hun har pleiet min far de siste 14 dagene, han er på rullerende sykehjemsopphold, og dette er en stor belastning både psykisk og fysisk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svimmelhet kan ha mange ulike årsaker, og variasjoner i blodtrykk kan være en av dem. Blodtrykket varierer naturlig avhengig av posisjon. Det er lavere når du sitter eller ligger, men høyere når du står. Denne autoreguleringen skjer hos både de med normalt blodtrykk, og hos de med høyt blodtrykk. Eldre mennesker har stive årer og reguleringen fungerer ikke så godt. Når de reiser seg, er det ikke alltid at kroppen rekker å regulere blodtrykket opp, og de kan blir svimle. Dette kan enkelt sjekkes hos legen med en test: Legen måler BT med pasienten liggende, for så å måle det igjen når hun reiser seg. Blir pasienten svimmel, og blodtrykket samtidig faller, har man årsaken. Hvis det ikke skjer, må legen se etter andre årsaker til svimmelhet. Feks sykdom i balanseorganet. 

Behandlet av BT hos eldre er vanskelig. På en side vil man senke trykket for å forebygge hjerteinfarkt og hjerneslag, men på den andre siden kan trykket bli "for godt behandlet" og pasienten kan blir svimmel, falle og få brudd. Ofte må legen prøve seg litt frem for å finne de rette dosene og medisinene. 

Jeg håper det ordner seg for moren din. 

Mvh

Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar