Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. januar 2016. Referansenummer: 10052

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Tidlig trening etter hjerneslag

Hvilke øvelser kan en gjøre i starten etter et slag utenom å prøve å sitte og å stå med hjelp?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 15. februar 2016
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet.

Noe av det første som blir vurdert etter et slag er hvor fort en kan komme i gang med trening og øvelser for å øve opp funksjoner som er blitt forringet eller helt borte.

Behandlingen og treningen må ta utgangspunkt i hvordan funksjonen(e) er, og må avpasses i forhold til hvor mye pasienten tåler og orker. Hvis pasienten enda har lite krefter å gå på, blir gjerne den viktigste treningen prioritert. Den treningen mange pasienter gjennomfører i tidligfasen etter et slag kan på mange måter sammenlignes med den treningen toppidrettsutøvere gjennomfører. Det å komme opp og sitte på sengekanten eller kanskje opp å stå (med hjelp) kan være så slitsomt at det krever en lang stund med hvile før det kan gjøres om igjen- musklene og kroppen trenger rett og slett restitusjon for å få effekt av treningen.

Etter hvert som pasienten er klar for det, og har krefter til det, kan og bør treningen selvfølgelig inneholde flere elementer. Fysioterapeut Iselin Løvhøiden har skrevet en artikkel om det på hjemmesiden til LHL Hjerneslag, og jeg vil anbefale deg å lese den. Lenke til artikkelen finner du her.

Vennlig hilsen Margrethe

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar