Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 11. januar 2016. Referansenummer: 9805

Akutt aorta disseksjon, seinvirkninger

Hei. Jeg ble operert i november 2013 etter aortadisseksjon som tilslutt sprakk på sykehuset på vei inn på operasjonssalen. Selve operasjonen gikk bra, men den tok over 7 timer. Endte opp med kunstig aortaklaff og kunstig aorta. Jeg var 45 år på det tidspunktet og meget godt trent.

Fortsatt sliter jeg med ettervirkninger av denne operasjonen, og jeg lurer bare på hva erfaringene er med rekonvalesenstid. Jeg har selvsagt ikke fått trent normalt siden den gangen i nevneverdig grad (drev med kampsport) og er i dag vekslende sykmeldt fra 100% til ca. 50%.

Nevrologen på sykehuset mente det er mulig at jeg i tillegg hadde hatt en blødning i hjernestammen under eller etter operasjonen, men de klarer ikke påvise dette annet enn med symptombehandling.

Jeg opplever i dag totalt å mangle styrke, og det er til tider et slit å gå trapper. Jeg har sterke uregelmessige smerter som kommer i brystet, i armene, i mellomgulvet og i hoftene (armer og hofter i områdene rundt ledd). Jeg har kraftige svimmelhetsanfall og synsforstyrrelser hvor jeg mister synet på ett øye av gangen (normalt venstre øye som blir dekket av en gråhvit hinne som blinder 95% av synsfeltet). Symptomene forverres vesentlig i forhold til hyppighet og styrke ved stress av både enkel og alvorlig art. Har nå vært av og på med sykmelding i 2 år og begynner å bli merkbart lei av at jeg ikke klarer å komme tilbake til livet igjen. Fra å være en meget aktiv mann som deltok i det aller meste og selv var meget godt trent, er jeg i dag nesten permanent pasient hvor psyken også har fått seg en alvorlig knekk.

Jeg vet min sak kan være vanskelig å gi råd i, men jeg hadde vært strålende fornøyd om noen kunne si meg om det jeg er gjennom er i nærheten av å være normalt. Jeg har hørt at det å komme seg helt etter noe som dette kan ta opptil tre år, men jeg klarer ikke slå meg til ro med det. Jeg har et desperat ønske om å komme meg tilbake i jobb, og vil ikke være med på diskusjoner om uførhet eller ikke, uansett om det kan defineres som av midlertidig art.

Fastlegen min er selvsagt involvert i dette, og vi har god dialog. Likevel er også leger forskjellige, og han er vel ikke av typen som gir veldig gode råd om dette. Til tider vil han at jeg skal være sykmeldt og til tider gjør han alt han kan for å motivere meg for å gå mer på jobb. Jeg vil på jobb, men har en jobb som IKKE er forenlig med sterke smerteanfall, svimmelhetsanfall og synsforstyrrelser og derfor er jeg forsiktig med å jobbe for mye.

For ordens skyld... jeg har ingen andre sykdommer og har ikke vært syk på noen måte annet enn forkjølelser og slikt tidligere i livet og lever tildels meget sunt. Hilsen oppgitt sykmeldt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg forstår din fortvilende situasjon i etterkant av uhyre dramatisk operasjon. Det du har opplevd er uvanlig og vi har lite å sammenligne med. På generelt grunnlag vil jeg si at det er all grunn til å holde motet oppe og se fremover. Det er dessverre ikke usannsynlig at du kan ha fått seinskader etter en så omfattende operasjon, men det er godt håp om videre fremgang også etter 3 år. Kanskje du kunne tenke igjennom mulighet for å justere på jobbsituasjon/yrke uten å tenke uførhet. Vil anbefale at du har kontakt med erfarne fysioterapeuter/rehabiliteringsteam, gjerne med psykolog i forhold til det psykiske, med et treningsopplegg som er tilpasset deg og din situasjon.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar