Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. januar 2016. Referansenummer: 9882

Hjerte/kar

Spasmeangina, lavt blodtrykk og lavt stoffskifte

Hei! Jeg har fått diagnosen spasmeangina i tillegg har jeg lavt stoffskifte og lavt blodtrykk. Jeg er 41 år. Er det da greit å ta Lipitor og Cardizem?

Jeg har et sterkt ønske om å kunne jobbe, men sliter veldig med masse anfall. Fikk klar beskjed om at jeg aldri kan komme tilbake igjen i full jobb. Dette er en sorgprosess. Hvor mye kan jeg håpe på å kunne klare å komme tilbake til på jobb? Er nå i 30 prosent stilling og sliter med å klare dette. Syns det er veldig bra med denne siden, hvor vi kan se svarene!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(1)
Besvart 24. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmål. Cardizem kan være effektivt mot spasmeangina hos endel pasienter, men dersom du ikke opplever effekt, kan det være aktuelt å diskutere med legen din å forsøke et annet preparat, f.eks. verapamil. Antar at du har forsøkt nitro-preparater. Ulempen med slike preparater er dessverre at de senker blodtrykket (nitro kun kortvrig), og det kan jo være uheldig for deg. Viktig å drikke godt og du trenger ikke å være redd for å spise salt.

Lavt stoffskifte kan i seg selv øke kolesterolet og bidra til at det startes kolesterolbehanlding. Lipitor kan antagelig "motvirke" stoffskiftebehandlingen til en viss grad, - her må nytte og ulemper veies mot hverandre. Hvis kolesterolet er høyt og særlig dersom du også har andre risikofaktorer for hjerte-kar sykdom så bør du antagelig ta lipitor eller et lignende preparat.

Når det gjelder jobbsituasjonen, så synes jeg at du skal ta vare på håpet om å komme tilbake igjen i en eller annen form for arbeide! Du er fortsatt ung, og har livet fremfor deg. Hvis det er lenge siden du har vært hos en hjertelege så kan det være en tanke å få en ny vurdering i forhold til totalsituasjonen og medisinene dine.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar