Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. januar 2016. Referansenummer: 9902

Hjerte/kar

Hjerneslag, tåler ikke statiner

Kvinne 59 år, ikke røyker, hjerneinfarkt i 2014. Ikke arvelig belastet m.h.t hjerte/karsykdom. Bruker Albyl-E. Tåler ikke statiner - har forsøkt utallige.Forslag til alternativ?

Kolesterolverdier: LDL 2,5-HDL 2,7, totalkolesterol 5,5.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(1)
Besvart 26. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Kolesterolvediene dine er jo relativt fine med god verdi av HDL ("det gode kolesterolet"), men hyppig brukte retningslinjer vil fortsatt anbefale at LDL ("det slemme kolesterolet") er < 1,8 dersom man tror at årsaken til slaget ditt hadde med avleiringer i blodårer å gjøre. Bevissthet rundt livsstil kan i tillegg gi god effekt på risikoen for nytt hjerneinfarkt. Vet ikke om du har forsøkt ezetrol? Dette medikamentet er ikke et statin og har en viss kolesterolsenkende effekt.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar