Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. januar 2016. Referansenummer: 10019

Hjerte/kar

Oversettelse av angiografi-rapport etter "bypass" operasjon.

Hei! Forsøker å forstå hva følgende betyr: Forandringer i alle kargebet, CABG-operasjon: "LIMA til LAD samt separat venebypass til diagonal og PDA" ? Noen år senere: "Nativ 3-karssykdom med grensestenose i LAD, okkludert diagonalgren med åpen venebaypass, stenoser i RCA. IMA til LAD samt vene til PDA var degenerert". Har betydelig koronarsykdom og fått behandling med en åpen operasjon og blokking med stent flere ganger. Mye har jeg fått forklart men dette er jeg usikker på. Takker for en "oversettelse" til noe mer forståelig.

Mann 56 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Ja, her var det mye latin og forkortelser. Forkortelsene beskriver i hovedsak ulike småårer i hjertet, og det hele er en meget teknisk beskrivelse av hvordan de ulike småårene virker. Ikke helt lett å gjøre dette så veldig forståelig, men her kommer et forsøk:

Forandringer i alle kargebet betyr at det er tegn til åreforkalkninger i alle årene som forsyner hjertet. CABG: "coronary artery by-pass grafting" er det samme som "by-pass" operasjon). Nativ 3-kar sykdom: Ny måte å si utbredt åreforkalkning i de tre hovedområdene av blodårer i hjertet.De native årene er de opprinnelige årene før du ble operert). Grensestenose i LAD: betyr nesten tett i LAD/"left, anterior descending - åren". LAD er hovedåren på venstre side av hjertet. Okkludert diagonalgren med åpen venebypass: Helt tett diagonal/"skrågrein" (diagonalene er oftest ikke de viktigste årene) med åpen venebypass/påsydd ekstraåre. Stenoser i RCA: nesten tett RCA/"right coronary artery" (RCA er den høyre hovedåren i hjertet). IMA til LAD: "internal mammary artery". IMA er en liten pulsåre som, går langs brystbeinet og som løsnes og syes  sammen med LAD ved "bypass-operasjon". Vene til PDA: den på-opererte blodåren/venen til PDA/"Posterior descending artery". PDA er en blodåre som oftest henger sammen med RCA og som ofte forsyner et viktig område i hjertet. Degenerert betyr at årene virker dårligere enn tidligere/leverer mindre blodforsyning enn det ideelle.

Under er et par linker med beskrielser og noen illustrasjoner som kan være nyttige:

https://www.lhl.no/hjertesykdom/bypassoperasjon/

https://en.wikipedia.org/wiki/Coronary_artery_bypass_surgery

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar