Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. januar 2016. Referansenummer: 9794

Hjerte/kar, Lunge

Press i brystet, hjertet eller lungene?

Sinusknuten er tatt bort. Har hatt pacemaker nå i 10 år. Har astma og sliter med pust i dårlig vær og kulde. Opplever press i brystet, er det pust eller hjerte? Prøver med Oxis, hjelper ikke det tar jeg Nitro. Da hjelper det. Det er tøffe tider om vinteren.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(1)
Besvart 11. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Vinteren med kaldt vær, vind og snø kan være en utfordring for mange. Og både lungepasienter og mennesker med hjertesykdom kan få økte problemer. Det kan ofte være vanskelig å skille mellom symptomer fra hjerte og fra lunger. Press i brystet vil oftest være et symptom fra hjertet. Men ubehag i brystet kan også forekomme ved avkjøling av luftveiene når man puster inn kald luft ved anstrengelser. Hvis nitroglysering virker, kan det tyde mest i retning av hjertet, men det er ikke 100% spesifikt. Hvis du har mye plager av denne typen vil man nok ofte henvise til en nærmere utredning, særlig av hjertet, for eksempel med arbeidsbelastning, for å sjekke om hjertet fungerer normalt eller for eksempel får for lite surstoff under belastning, da som uttrykk for trange koronarkar. Det bør du eventuelt ta opp med din lege.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar