Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. januar 2016. Referansenummer: 9903

Lunge

Tung pust hos ellers sprek mann.

Jeg er 67 år og går lange turer. Men nå i det siste er jeg blitt tungpustet, og har slimklumper i halsen, slitet plager meg, om natten kan jeg våkne helt tørr i munnen. Men det rare er at det kommer lyder fra halsen, irriterende, er det noe å gjøre med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er grunn til å undersøke lungene og eventuelt hjertet nærmere. Tung pust og sliming i halsen (trolig fra lungene), samt lyder fra halsen tyder mest i retning av lungesykdom. Du bør få legen til å lytte på lungene, og jeg tror at du bør få utført både en pusteprøve (spirometri) og en røntgenundersøkelse av lungene for en avklaring. Ofte er det mulig å bli bedre, men det forutsetter at det foreligger en forklaring (diagnose) på plagene.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar