Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. januar 2016. Referansenummer: 9903

Lunge

Tung pust hos ellers sprek mann.

Jeg er 67 år og går lange turer. Men nå i det siste er jeg blitt tungpustet, og har slimklumper i halsen, slitet plager meg, om natten kan jeg våkne helt tørr i munnen. Men det rare er at det kommer lyder fra halsen, irriterende, er det noe å gjøre med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. januar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er grunn til å undersøke lungene og eventuelt hjertet nærmere. Tung pust og sliming i halsen (trolig fra lungene), samt lyder fra halsen tyder mest i retning av lungesykdom. Du bør få legen til å lytte på lungene, og jeg tror at du bør få utført både en pusteprøve (spirometri) og en røntgenundersøkelse av lungene for en avklaring. Ofte er det mulig å bli bedre, men det forutsetter at det foreligger en forklaring (diagnose) på plagene.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar