Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. januar 2016. Referansenummer: 9876

Kosthold

Vekt og kortison

Finnes det noen gode råd for å gå ned i vekt? Selv om man går på medisinen Prednisolon?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Ernæringsfysiolog svarer

(4)
Besvart 27. januar 2016
Erik Arnesen, Ernæringsfysiolog

Prednisolon (kortison) kan gi økt matlyst og dessuten vannansamlinger, noe som bidrar til vektøkning. Dersom det er vannansamlinger er et problem kan det hjelpe å senke inntaket av salt og øke inntaket av mat med mye kalium. Disse bivirkningene av prednisolon avhenger imidlertid av dose. 

Det finnes veldig mange strategier for å gå ned i vekt - på kort sikt. For at vekttapet skal være varig må du imidlertid endre vaner til noe du føler deg vel med. Det betyr nok mer enn nøyaktig hvilke matvarer du spiser eller ikke spiser. 

Det er mye som tyder på at det å kartlegge sitt eget kosthold, og skrive en kostdagbok, er til hjelp når man skal gå ned i vekt eller holde vekta. Da kan du få øye på ting du spiser som gir "unødvendige" kalorier uten at du har tenkt over det, og som du dermed lett kan spise mindre av. Mange får seg en oppvekker når de ser hva eller hvor mye de faktisk spiser. Her er noen råd om porsjoner: Ta porsjonskontroll. Magre proteinkilder og fiberrike matvarer er fordelaktige for appetitten.

Vi har en del informasjon og råd om kosthold og vektreduksjon på våre nettsider, for eksempel:

Kosthold ved vektreduksjon

Trening ved vektreduksjon

Hvor mye energi trenger kroppen?

Du kan også laste ned dette faktaarket om kosthold og overvekt. 

Noen trenger mer enn bare generelle råd. LHL tilbyr for øvrig livsstilsbehandling av sykelig overvekt i Skibotn i Troms, Trondheim og Nærland

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar