Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. august 2015. Referansenummer: 8377

Hjerte/kar

Besvimelse og pulspause på 5 sek. Pacemaker?

Min sønn (42 år, 70 kg, 1,88 m) besvimte - antagelig på grunn av at han hadde satt mat i halsen. Han har tidligere hatt epilepsianfall, men er operert og anfallsfri. Derfor ble han innlagt. Etter nøye undersøkelse ved sykehuset ble det påvist at han hadde lav puls, ikke arrytmi, men et opphold på opptil 5 sekunder mellom hjerteslagene. 1 tilfelle i løpet av 24 timers registrering (Holter). Han er meget godt trent - og har trent i 30 år. Hvordan vurderer du tilstanden? Kan han trene som vanlig? Må han ha pacemaker? Annet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(2)
Besvart 29. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er etter mitt skjønn grunn til å gjøre en helhetlig vurdering av pacemakerbehov i dette tilfellet. Slik jeg oppfatter situasjonen så er det vanskelig å være sikker på at besvimelsen ikke har noe med pulspauser å gjøre. I en slik sammenheng er registrert pause over 5 sekunder mulig grunnlag for å legge pascemaker. Hvilken type pause spiller imidlertid en rolle, og enkelte typer (f.eks såkalt AV-blokk grad III) er krystallklar indikasjon, mens såkalt sinusarrest er mindre problematisk og gir kun indikasjon hvis samtidige symptomer. Jeg vil anbefale at han bli henvist til vurdering for pacemaker, evt med utvidet rytmediagnostikk ved en sykehusavdeling som kan legge pacemakere. I mellomtiden er det ikke farlig å trene, men han bør ta svimmelhetssymptomer på alvor og sette seg ned i tide hvis han har symptomer.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager.

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar