Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. november 2015. Referansenummer: 9113

Hjerte/kar, Lunge, Kosthold

Hjerte-/lungesykdom og kosthold

Hvilken sammenheng er det er mellom hjerte- og lungesykdommer og kosthold?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Ernæringsfysiolog svarer

(3)
Besvart 20. januar 2017
Erik Arnesen, Ernæringsfysiolog

Hei. Når det gjelder hjerte- og karhelsen spiller kostholdet en sentral rolle, både i forebygging og behandling. Kostholdet påvirker mange fysiologiske funksjoner som er risikofaktorer for hjerte- og karsykdom, slik som kolesterolnivåene i blodet, blodtrykk, blodsukker, nyrefunksjon, blodkarenes funksjon m.m. I tillegg har kostholdet avgjørende betydning for kroppsvekta, som i sin tur påvirker hjerte- og kar-risikoen direkte. 

Du finner mye informasjon om kosthold og hjerte- og karsykdommer på våre nettsider, blant annet her: Kosthold.

Når det gjelder lungesykdommer har sammenhengene med kosthold vært mindre undersøkt. Om kosthold påvirker utviklingen av lungesykdom er uklart, men noen nyere undersøkelser tyder på at det kan bidra: Forebygging av kols – kan et sunt kosthold bidra?

Kosthold er uansett også viktig for lungesyke pasienter. Det kan blant annet være bra for utholdenheten og er med på å forebygge underernæring og tap av muskelmasse. Les mer her: Kols og kosthold.

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager.

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Vis alle spørsmål og svar