Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. mars 2015. Referansenummer: 7061

Hjerte/kar

Høyresidig hjertesvikt

Hei. Jeg lurer på hvorfor pasienter med Kols får høyresidig hjertesvikt? Mvh sykepleierstudent

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(27)
Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertet delles grovt inn i to deler; høyre og venstre side. Venstre side mottar oksygenrikt blod fra lungene, og pumper det ut i kroppen. Trykket er høyt i pulsårene, og venstre hjertekammer er derfor kraftig og muskuløs. Høyre side mottar "brukt blod" fra kroppen og høyre hjertekammer pumper det inn i lungene, hvor det kan motta oksygen. Lungene er et lavtrykk-system, og høyre hjertekammer er derfor relativt sett svakere og tynnere. 

Ved KOLS skjer det en rekke forandringer i lungene, som fører til at blodtrykket i lungene øker. Da må høyre hjertekammer pumpe blod mot et mye høyere trykk enn det er vant til å gjøre. En stund klarer det det, men tilslutt blir jobben for hard, og kammeret begynner å svikte. Det fører til høyresidig hjertesvikt. 

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager.

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar