Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. september 2015. Referansenummer: 8649

Lunge

Lungefibrose etter trafikkulykke

Jeg er en dame på snart 60 år. I 2010 var jeg utsatt for en front til front-ulykke. Den gang da ble ingen skadet. Jeg forbeholdt meg allikevel retten til å komme tilbake dersom det ble senskader hos forsikringsselskapet.

Nå, 5 år etter, så fikk jeg dobbeltsidig lungebetennelse i juli. Denne ville ikke gi seg så det ble to kurer med tabletter. Men selv etter det hørte legen knitrelyder. Han ville ha meg i CT. Så kom svaret nå torsdag: fibrose på begge lungene. Skal til lungelege fordi vi må vite årsaken til dette.

Så kommer følgende spørsmål fra meg: jeg har aldri hatt noe med lungene tidligere eller vært syk annet enn influensa og vannkopper. Kan da fibrosen være en skade etter trafikkulykka i 2010? Faktisk ville forsikringsselskapet gjenåpne saken.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(3)
Besvart 08. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det vanskelig å vite om det kan være noen sammenheng mellom lungefibrose og bilulykken for 5 år siden. Det er kjent at kraftig støt mot brystkassen kan gi lungeskade med en betennelsestilstand som gir pusteproblemer. Men dette forløper med til dels alvorlige pusteproblemer ganske kort tid etter skaden. Jeg forstår av det du skriver at det ikke var noen skader av betydning etter ulykken. Når det oppstår såpass sent etterpå må man også vurdere en rekke andre mulige årsaker. Uansett vil det være viktig å finne ut hvilken type lungefibrose det er snakk om. Det er en rekke tilstander og ytre påvirkninger som kan gi lungefibrose: revmatiske sykdom, sarkoidose, visse medikamenter, inhalasjon av skadelige gasser, inhalasjon av støv som gir allergisk reaksjon i lungevevet, og dessuten en rekke andre mulige årsaker.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager.

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar