Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. juni 2015. Referansenummer: 7908

Lunge

Prioritering ved lungetransplantasjon.

Har lungefibrose. Spørsmålet er om det noen medisinsk grunn til at man ikke får en transplantasjon pga. alder (67 år), eller er grunnen få donorer og/eller er kostnadene for store når man kommer opp i en viss alder.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(2)
Besvart 04. juni 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Den viktigste grunnen til avslag på transplantasjon er den betydelige mangel på tilgjengelige organer. Dette er et internasjonalt problem, og Norge deltar derfor i Eurotransplant som er et internasjonalt samarbeid for å sikre best mulig utnyttelse av organer over landegrensene. Konsekvensen av organunderskuddet er at man blir tvunget til å sette en aldersgrense. Den er nå på 60 år. Denne skjærer jo alle over en kam, mens det sikkert ville vært teknisk og medisinsk mulig å tilby flere over denne alder et organ. For øvrig avslås også transplantasjon i situasjoner hvor man ser at det foreligger forhold som gjør det sannsynlig at behandlingen ikke vil lykkes eller vil ha begrenset eller kortvarig effekt. Et aspekt i forbindelse med prioritering er å finne de personer som man antar vil ha best og lengst nytte av tilbudet. Den økonomiske siden har ikke vært avgjørende i denne sammenhengen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager.

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar