Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Still spørsmål til Grethe Amdal om Pollenallergi, astma og kols

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserSist besvarte spørsmål av Grethe Amdal

Lunge

Kan man være blodgiver med astma?

Hei.
Jeg har astma og går på medisiner for dette daglig. Kan jeg da bli blodgiver?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Da må du ta kontakt med din lokale blodbank fordi de ønsker å vite hvilke medisiner man går på.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe 

Lunge

Hjelp ved astmaanfall

Hvordan klarer jeg å få vennen min ut av et astmaanfall?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Akutte alvorlige astmaanfall behandles vanligvis mest effektivt med inhalasjon av hurtigvirkende medisin som åpner luftveiene. Hvis man starter raskt med dette kan man noen ganger unngå at det videreutvikles og blir alvorlig. Men noen ganger kommer forverringen så raskt at man ikke får gjort noe før det er i full gang.

Spray (aerosol) med hurtigvirkende betaagonist, for eksempel Ventoline, inhalert via et inhalasjonskammer er vanligvis å foretrekke i en akutt situasjon. Pulver eller spray direkte inhalert kan virke irriterende på bronkiene og kan noen ganger forverre tilstanden og er vanskelig å koordinere i en akutt situasjon. Hvis man har slike anfall relativt ofte, tross godt behandlingsopplegg med medisiner, kan det være nyttig å ha en portabel elektrisk, batteridrevet forstøver tilgjengelig. Men det enkleste er nok å bruke for eksempel Ventoline spray via inhalasjonskammer. 
Slik hurtigvirkende inhalasjon virker etter noen minutter og kan gjentas om anfallet ikke gir seg. Samtidig er det viktig å opptre rolig rundt han. Be han puste rolig og med magen, sørge for frisk luft og at han sitter på en stol eller står i en avslappet stilling.
Om anfallet ikke gir seg, ringer du 113.

Om din venn har hyppige astmaanfall, kan det være at den daglige astmamedisinen ikke er god nok og at han må få en ny gjennomgang av astmabehandlingen hos legen sin. Hvis han er veldig usikker selv på hvordan han håndterer astmaen sin, vil han kunne ha stor nytte av et rehabiliteringsopphold.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Lunge

Utvikling av kols og astma etter røyking og eksponering for muggsopp

Jeg sluttet å røyke for ca 5 år siden å merket stor bedring i pust og kondisjon....ca 1 år etter røyke slutt begynnte jeg å jobbe i en stall hvor taket var dekket av svart muggsopp der jobbet jeg daglig i halvannet år. En dag vi skulle opp til gaustad toppen kjente jeg at jeg slet med pusten det var i grunn første gang jeg kjente at ting ikke var som det skulle være...en uke eller et par uker etter turen fikk jeg store problemer med å puste ...jeg kunne ikke reise meg fra senga om morgenen uten at jeg bare måtte sette meg ned igjen det kjenntes ut som om jeg hadde sprunget 1 mil i oppover bakke . Jeg var helt gåen....siden har jeg vært hos lege og fått medisiner og er mye bedre nå ..det ble påvist kols og astma....jeg har røykt mesteparten av livet og kan forstå at det er en av årsakene til min nåværende tilstand men spørsmålet mitt er om den tiden jeg jobbet i stallen kan ha vært utslagsgivende for at jeg så plutselig ble dårlig og fikk påvist kols og astma.....er svartsoppen medskyldig ? Mvh kjetil

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Så flott at du har stumpet røyken!
Det er vanskelig å si hva som er utslagsgivende for din tilstand. Røyking er den vanligste årsaken til kols og kan forklare to av tre tilfeller. Risikoen øker med økende tobakksforbruk, både når vi måler forbruket i antall sigaretter per dag og røykebelastning over tid (røykeår). Røykere har litt over fire ganger høyere odds enn ikke-røykere for å utvikle kols.
Samtidig viser en rekke undersøkelser en sammenheng mellom fuktproblemer(oppvekst av muggsopp) i bygg og økt forekomst av luftveissymptomer, hovedsakelig hoste, piping i brystet og i noe mindre grad, astma. Undersøkelser har imidlertid ikke kunnet klarlegge sammenhenger mellom omfang av fuktskader og helseplager. Om du tenker at dette kan være en yrkesbetinget lungeskade, vil din fastlege eller bedriftslege kunne ivareta en utredning og henvise til spesialisthelsetjenseten innen lungemedisin, eventuelt også abeidsmedisin ved behov.

Vennlig hilsen
Grethe

Lunge

Tungpusthet, allergi? Astma?

Tungpusthet, allergi? Astma? Hei! Jeg er 26år og har hatt hund i 11år, men alltid hatt hund i familien. Jeg har nå fått påvist allergi mot hund, gress og burot. Det startet med at jeg veldig trøtt, sløv, dårlig søvn og tett i pusten. Jeg jobber til daglig på en dyreklinikk, og er ofte i kontakt med hunder. Etter flere forsøk med antihistaminer, tar de fleste preparatene kun nese, kløe og utslett-plagene (som har kommet i enkelte hendelser med hund, men ikke vært et daglig/ukentlig problem), men ikke tungpustheten. Jeg har fått Ventoline jeg tar ved behov. Dette har ikke hatt den største effekten i sommer. Det siste som er prøvd ut er Telfast 180mg 1 gang daglig, som har hatt en mye bedre effekt (men ikke 100%)! Jeg har fått beskjed om at dette egentlig er et sesongrelatert preparat, og at det ikke er noe jeg bør gå på fast. Frustrasjonen er at jeg ikke klarer å kalkulere hva som gjør at jeg blir så tung i pusten; det kan komme på alle mulige tidspunkter, alle mulige aktiviteter og ikke aktive øvelser (hvile, sittende i bil etc), om jeg er i kontakt med hund og ikke. Jeg har tatt en spirometritest som er normal (da når jeg har hatt Telfast i kroppen en god stund). Jeg venter nå på røntgen av thorax, men lurer på om det er noen som har andre råd? Jeg jobber som sagt med hund og hvis dette er noe som blir trigget av allergien, er da eneste løsning å omskoleres? Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Skjønner at det er frustrerende at du ikke finner ut av dette. Selv om spirometritesten er normal, kan det fortsatt være astma og testen blir ikke påvirket av at du har tatt Telfast.
Du trenger en grundig utredning der alt rundt dine plager og symptomer blir kartlagt og andre typer tester(provokasjonstester)hvor man måler overfølsomheten i luftveiene for faktorer som kan gi astmasymptomer. I tillegg kan det utføres anstrengelsestest om det er nødvendig. Be legen din om henvisning til spesialist for utredning av allergi og lungesykdom, eventuelt at du tar det privat. LHL kan tilby slik utredning flere steder i landet.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Tett og hoster, astma?

Astma? Hei, jeg er en svømmer på nasjonalt nivå og trener ca 8 ganger i uka. I den siste tiden har jeg følt meg tett i bryst og luftveier under trening, jeg hoster også endel. Kan dette eventuelt være anstrengelsesastma og burde jeg eventuelt kontakte min lege?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Astma er en kompleks sykdom som det kan være vanskelig å diagnostisere. Det diskuteres også om astmaen som idrettsutøvere utvikler er en egen type astma som skiller seg fra astma hos den vanlige befolkningen. Derfor er det viktig å gå til en spesialist som har erfaring med idrettsutøvere for utredning. Det er heller ikke slik at pustebesvær under aktivitet betyr at det er astma. Det finnes også en rekke andre diagnoser som ligner på astma og som ses spesielt i forbindelse med hard fysisk aktivitet hvor respirasjonssystemet blir satt under press. Så ja, jeg anbefaler at du kontakter din lege og blir henvist til spesialist.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Vis alle spørsmål og svar