Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Still spørsmål til Helle S. Grøttum om Matallergi og atopisk eksem

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserSist besvarte spørsmål av Helle S. Grøttum

Allergi

Vondt i magen

Hei! Jeg sliter med luftsmerter. Ofte etter at jeg har spist blir magen min oppblåst. Jeg føler magen min bruker lang tid på å jobbe. Jeg har slitt med dette hele livet. Ofte etter at jeg går på do føler jeg at jeg ikke har fått tømt meg skikkelig. Det var en periode jeg slet med forstoppelse og kontakten legen, men jeg fikk ikke noe konkret svar på årsaken. Jeg spiser en normal norsk kost, og jeg får vondt av å spise hvetebakst, brød osv. Jeg begynner å bli lei av å gå rundt slik.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. desember 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Magesmerter og oppblåst mage kan ha mange årsaker som forstoppelse, allergi, laktoseintolerasne, cøliaki eller irritabel tarm.

Det første man gjør er å teste for cøliaki, det må gjøres før du slutter med glutenholdig korn/brød.

Ved laktoseintoleranse er det melkesukker man ikke tåler. Da får man ofte oppblåst mage og magevondt. Det bør også sjekkes.

Mange har irritabel tarm, da er det ikke en bestet matvare man ikke tåler men stoffer i en del frukt, grønt osv. Da har man nytte av lav FODMAP diett.

Jeg foreslår at du tar en prat med legen din for å få undersøkt årsaken til at du har mye magesmerter og luft i magen. Om fastlegen ikke finner en god forklaring bør du henvises til spesialist i mage-tarmsykdommer.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi mot egg

Sønnen vår på 9mnd har nylig fått påvist eggeallergi ved blodprøve. Vi mistenkte allergi fordi han har fått utslett og hovnet opp i huden etter å ha smakt kokt egg og eggerøre. Er nå usikker på om vi skal prøve å gi egg som ingrediens i mat (rundstykker, pannekaker etc), eller om vi skal unngå egg helt. Kan man tåle egg i bakst o.l. når man er allergisk, eller er det usannsynlig? Vil jo ikke påføre ham ubehag ved å gi ham mat han ikke tåler, men ville vært fint å vite hvis han faktisk tåler det.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. desember 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

For å stille en allergidiagnose er det viktigste symptombeskrivelsen. Har han symptomer når han får egg og samtidig har utslag på blodprøve er det indikasjon på eggallergi.

Mange barn utvikler toleranse mot egg med alderen. Da begynner de å tåle egg i maten.

Dersom din sønn hittil har tålt egg i mat (varmebehandlet mat der egget er godt kokt eller stekt) kan du sikkert fortsette å gi det. Allergien blir ikke verre av det.

Har han ikke fått egg bør du konferer med barnets lege og vurdere om egg kan gis eller ikke, eventuellt at han får det på legekontoret der de kan observere om han reagerer eller ikke.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi mot hasselnøtt

Hei! Sist jeg spiste hasselnøtter begynte jeg å hoste pga irritasjon i luftveiene og deretter snørte luftveiene seg helt sammen, så jeg fikk ikke trukket inn luft. Jeg skylte munnen, åpnet hagedøren og la meg ned ved døren, og i det mannen min var i ferd med å ringe 113 åpnet luftveiene seg igjen. Jeg har testet negativt for nøtteallergi på blodprøve, og fått adrenalin - penn hos fastlegen. Men hun var usikker på om jeg hadde allergi da det gikk så fort over. Kan dette være allergi allikevel?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. desember 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

For å stille en allergidiagnose er sykehistorien, dvs din beskrivelse av symptomer og når de oppstår, minst like viktig som en blodprøve.

Altså kan du godt ha allergi mot hasselnøtt uten at det slår ut på tester. Dersom en slik reaksjon oppstår igjen bør du bruke adrenalinpennen din. Det er ikke farlig å ta den om det ikke er allergi. Bedre en gang for mye enn for lite.

Kan det være at det er andre nøtter eller peanøtt du reagerte på? Det er nemlig mulig å være allergisk mot en type nøtt og tåle andre. Mange reagerer kun på paranøtt, walnøtt eller pistasj. Peanøtt er en belgfrukt og ikke en biologisk nøtt og den kan man også ha allergi mot.

Husk at du kan ringe vår rådgivningstelefon på 67 023 023 om du har spørsmål.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Nøtteallergi

Hei! På jobb har vi en kollega som har nøtteallergi, og det er jo greit. Men - medfører det riktighet at vi andre ikke engang kan ha nøtter i maten vi spiser? For eksempel i kakebunn, dressing, bakverk osv? Som han ikke skal spise? Jeg skjønner at det ikke nytter å ha skåler med nøtter i lokalene, men synes restriksjoner utover det virker urimelig. Samtidig vil jeg jo ikke virke respektløs eller utsette vedkommende for noe heller... Tusen takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Allergi mot nøtter kan forårsake alvorlig allergisk reaksjon selv av en liten mengde. Derfor er det viktig å ha god kontroll på hva det er nøtter i og ikke. Alt som serveres må være merket med nøtter om det er nøtter i retten.

Helsedirektoratet har laget en anbefaling for håndtering av nøtteallergi i skoler og barnehager. Der står litt om hvordan den som har allergi skal forholde seg og hvordan dere andre skal ta hensyn. Jeg tenker at anbefalingen kan overføres til arbeidslivet også Det er ikke nødvendig å ha nøttefritt arbeidsmiljø, men tilrettelegge etter behov.

LHL legger i dag ut en podcast om nøtteallergi, der forteller jeg om hvordan man kan leve med og forholde seg til andre med øtteallergi.  https://www.lhl.no/podcast/

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Melkeallergi hos 9 åring

Barn 9 år. Påvist melkeallergi. Vondt i magen dersom hun spiser risgrøt, eller drikker melk. Merker ikke noe om hun spiser bakevarer eller annen mat med noe melk i. Spørsmålet mitt er: Er det skadelig for henne å få i seg små mengder melk når hun ikke reagerer på det? Bør hun likevel holde seg unna all melk? Er det mulig å bli kvitt allergien mot melk dersom hun holder seg helt borte fra melk?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. november 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Melkeallergi er vanligst hos små barn under 3 år. Det betyr at mange vokser av seg allergien. Det er mulig det er tilfelle for din 9-åring.

Ved melkeallergi må all melk og produkter med og av melk unngås. Når man begynner å tåle melk er det greit å gi melkeprodukter. Dersom noe gir plager begrenses bruke av disse, eks grøt i deres tilfelle.

Eldre barn og voksen kan å utvikle laktoseintoleranse, da er det melkesukker hun reagerer på og vil ha plager av søte melkeprodukter som iskrem, grøt, brunost ol, men tåle lagret hvit ost og laktosereduserte produkter.

Lykke til, hilsen Helle

Vis alle spørsmål og svar