Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Still spørsmål til Helle S. Grøttum om Matallergi og atopisk eksem

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserSist besvarte spørsmål av Helle S. Grøttum

Allergi

Allergi

Hei! Min datter reagerte anafylaktisk andre gangen hun fikk melk. Hun var da kun 3,5 mnd gammel og blitt holdt unna melk siden da. Hun slet veldig med eksem før dette, som ble helt borte når jeg kuttet ut melk i mitt kosthold når jeg ammet.. eksemen kom tilbake da jeg i en periode spiste en del egg, og barnelege anbefalte meg å kutte ut egg og heller ikke teste dette på henne. Hun holdes også unna soya.. hun er 2 år nå En dag da hun var i barnehagen ringte dem fordi hun hadde begynt å få noen prikker på rompa, lår og i ansiktet (hun hadde ikke rukket å spise noe måltid der før dette kom) utslettene viste seg å være elveblest.. spredte seg rundt om over store deler av kroppen og kan forsatt se noen prikker nå etter tre dager (fått zyrtec dråper) Kan det være at hun har kommet i kontakt med noe/noen som har hatt f.eks melk på seg? Eller kan dette være «absolutt alt Annet» også? Bhg er kun eggfri Barnehagen står for alle måltidene, og hun ble levert mens det var frokost.. (hun hadde spist frokost hjemme. Vi er melk, soya og eggfri hjemme) kan en av barna ha spist melk og ikke blitt vasket/vasket godt nok og kommet i kontakt med min datter..? Evnt puttet en leke i munn som hu har puttet i sin munn? Men fått i seg så liten mengde at hun nå ikke reagerte med allergisksjokk ? Hun var i barnehagen i ca 2 timer før de ringte meg. (De hadde da sett det når dem skulle bytte bleie) .. hun hadde ikke noe utslett når hun dro i bhg Hvor lenge etterpå kommer evnt et elveblest ? Kan det være noe hun har spist/vært i kontakt med mange dager i forveiene ? Sikkert umulig å svare på.. og beklager mange spørsmål Hilsen fortvilt og nervøs mor

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet. Det er forståelig at dere er engstelige og usikre.

Det er veldig vanskelig å si hva årsaken til hennes utslett er. Det kan være mat eller noe helt annet. Det er mange andre årsaker til å barn får utslett; det kan være kontaktirritasjon, virus, temperatuendring eller ukjent årsak.

Svært mange barn begynner å tåle nettopp melk og egg fra to-tre års alder. Så jeg foreslår at dere ber om utredning hos en barnelege med kunnskap om matallergi og får testet henne både på melk, egg og soya for å se om hun fortsatt er allergisk mot disse og ev andre matvarer.

Om du ønsker å diskutere dette kan du ringe LHLs rådgivningtelefon 67 023 023 og spørre etter meg.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Spor av nøtter - kan det være peanøtter?

På matvarer hvor det står "Kan inneholde spor av nøtter", gjelder dette da også peanøtter? Da peanøtter ikke er en nøtt?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Veldig fint at du spør om det. Peanøtt er en belgfrukt og deklares som peanøtt. Som nøtter regnes hasselnøtt, pekannøtt, cashew, walnøtt, pistasj, mandel, makademia og paranøtt. I varedeklarasjone skal det stå hvilken nøtt som er tilsatt.

Som "spor av" kan spor av nøtter være spor av de overnevnte nøttene, og merkes gjeren som "spor av andre nøtter". Spor av peanøtt inngår ikke i nøtter og skal merkes som spor av peanøtt.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Melkesyre

Hei Jeg lurer på om jeg må holde meg unna melkesyre når jeg er allergisk for melk. Det står bl a at det er melkesyre i kalvefond og linsechips med sour cream.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Så fint at du spør. Melkesyre inneholder ikke melkeproteiner og kan brukes av de som har melkeallergi.

Sjekk likevel linserships en gang til, sour cream er rømme - og det inneholder melkeproteiner.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergimedisin og kryssallergi

Jeg er allerergisk mot pollen, pelsdyr og en del frukt og bær bla epler. Jeg bruker allergimedisinen Zyrtec fra mars til oktober og i den perioden spiser jeg en del frukt og det går bra. Lurer på om det er greit å gjøre det eller om jeg bør holde meg unna? For et par år siden reagerte jeg kraftig på torsk. ( Slo ikke ut på test hos lege på torsk.) Da gikk jeg ikke på allergitabletter. Har etter det blitt redd for å spise all hvit fisk. Kan jeg prøve å spise torsk ol mens jeg går på allergimedisiner? Eller det dumt....?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Du har reagert kraftig en gang, trolig på torsk. Ettersom det ikke søår ut på allergtester bør du i samråd med lege vurder om du dkal prøve å spise en liten mengde kokt torsk igejn. Avhengig av hvilke reaksjon som ev kan forventes kan du spise en liten bit torsk hos lege der de har medisiner i tilfelle du blir veldig dårlig.

Selv om du har allergi mot torsk kan det hende du tåler andre typer fisk, eks rød fisk og andre hvite fiskeslag. Diskuter med din lege om du skal ta spesfikk IgE på andre fiskeslag eller om du skal forsøke å spise det, ente under tilsyn hos lege eller hjemme.

Allergitabletter demper lette symptomer men er ikke tilstrekkelig om du får en alvorlig reaksjon. Da er det adrenalin i sprøyte du skal ha.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi og militærtjeneste

Hei, jeg skal til forsvarets sesjon del 2, og er motivert for forsvaret. det eneste problemet er at jeg har peanøtt allergi, vanlig reaksjon er kløe i hals og munn, og av og til oppkast og hevelse i leppen. men aldri pusteproblemer osv. legen sier jeg ikke trenger epi-penn osv ettersom allergien ikke er kraftig nok. jeg lurer mest på hvilken kategori allergien min er i. ettersom man ikke blir innkalt til tjeneste hvis allergien kan være farlig. har også allergi mot timotei og bjørk. mvh.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

I forsvarets helsekrav står det at anafylaktisk sjokk (livstruende allergisk reaksjon) ekskludere for førstegangstjeneste. Det vil bli gjort en individuell vurdering av forsarets lege.

Allergi deles ikke inn i alvorlighetskategorier til vanlig. Om du ønsker å komme inn i militæret bør du understreke at du ikke har hatt alvorlig allergisk reaksjon, har effekt av medisiner i pollensesongen og lever godt og aktivt liv med dine allergier ellers.  

Min erfaring er at en mange med matallergi og/eller pollenallergi ikke kommer inn. Nå er det mange som har allergi og det er mulig forsvaret har lempet på kravene og tilrettelegger for tjenesten slik at allergiene ikke er til hinder for gjennomføringen.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Vis alle spørsmål og svar