Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Sist besvarte spørsmål av Helle S. Grøttum

Allergi

Klump i halsen - allergi

Det siste 1/2 året har jeg vært plaget med trykk/klump i halsen. Har nevnt det for fastlegen som ikke finner noe galt, hun har sett i halsen og ser ingen feil. Legen sier det er ganske vanlig å ha klump i halsen og at mange har det. For meg er det ganske unormalt og ubehagelig. Jeg føler at klumpen sitter ved/nedenfor strupehodet. Synes det lukter litt vont iblant, som sånne hvite propper gjør. Jeg har ikke vært forkjølet eller sår i halsen. Jeg ønsker å få en skikkelig undersøkelse av svelget. Jeg bruker allergi og blodtrykkmedisiner og Alendronat for benskjørhet. Alendronat har jeg brukt i 3/4 år, de andre i flere år.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

(0)
Besvart 20. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Følelse av klump i halsen kan ha veldig mange ulike årsaker.

Hevelse i slimhinner i luftveiene kan skyldes allergi mot noe man puster inn, eks pollenstøv. Men klump i halsen alene er neppe et symptom på allergi.

Jeg foreslår at du ber om henvisning til spesialist i øre,- nese- og halssykdommer. Da vil du få en grundig undersøkelse.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Allergi, Hud

Utslett av pollen

Hei! Jeg er allergisk mot bjørk og timotei(?) og i fjor og dette året har jeg fått røde utslett rundt øynene som klør og svir litt om jeg kommer i kontakt med det.. i fjor ble dette så ille og utviklet seg over hele ansiktet mitt og endte opp som mange stygge kviser som jeg måtte begynne på isotetretinin for å bli kvitt.. men nå har det kommet tilbake rundt øynene og på beina mine. Hvordan får jeg vekk dette problemet? Tar kenakort vaksiner hver 6-8uke i pollensesongen og zyrtek når det blir for ille. men superredd for at ansiktet mitt skal bli fullt av utslett og kviser igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

(0)
Besvart 18. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Utslettet rundt øynene kan skyldes pollenallergien. det kan behandles med Hydrokortison øyesalve eller Ultracortinol øyesalve. Det vil dempe kløen og redusere rødheten.

Kortisonsprøyter er en behandling med en rekke bivirkninger så du bør snakke med legen din om du heller skal vurderes for allergivaksine behandling av pollenallergi eller trappe opp sden symptomatiske behandlingen.

Kvisene trenger ikke å ha sammenheng med eksem og allergi. Dersom problemet fortsetter bør du be om henvisning til hudlege for en helhetsvurdering.

Lykke til, hilsen Helle

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Allergi

Allergi overfor rå fisk etter svangerskap

Hei Mitt innlegg omhandler allergi mot (rå) fisk (og atopisk eksem). Jeg har to ganger på rad (med 2 mnd. mellomrom) fått oppkast og diare etter å ha spist sushi. Det har vart 4-5 timer. Min samboer spiste akkurat den samme maten begge gangene og ble ikke dårlig. Sushien er fra et anerkjent sted i Oslo som vi har spist fra flere ganger tidligere. Jeg lurer på om jeg kan ha blitt allergisk mot rå fisk eller lignende. Jeg har ikke blitt dårlig når jeg har spist kokt fisk, ei heller skalldyr (kreps) etter dette. En opplysning er at begge disse tilfellene har skjedd etter graviditet (nylig mor). Mitt spørsmål er om man kan utvikle allergi for rå fisk, eller for f.eks kamskjell eller en annen spesiell fisketype? I så fall, hvordan bør jeg gå frem for å finne ut hva jeg har blitt allergisk mot? (Det kan jo også være sjøgresset man får med sushien eller lignende). Kan man fastlå dette hos fastlege? Jeg kan i teorien ha fått omgangssyke eller ha blitt matforgiftet begge gangene, men dette virker noe usannsynlig da min samboer spiste det samme og jeg ikke normalt sett får omgangssyke (jobber ikke i barnehage, og har ikke barn i barnehage). Jeg ønsker ikke å spise sushi igjen i tilfelle det skjer en tredje gang. Har dere hørt om lignende tilfeller? Til orientering har jeg atopisk eksem (ikke hardt rammet). Jeg har en gang tidligere slått ut (veldig svakt) på allergi på hvit fisk og eggehvite, men da jeg ble testet igjen på et senere tidspunkt slo jeg ikke ut på dette. Har heller aldri merket noe til at jeg skal ha reagert på dette. Har dere noen tips til hvordan jeg kan finne ut om jeg har blitt allergisk for en spesiell ting? Etter å ha vært allergitestet flere ganger hos fastlege, ref min kommentar ovenfor, virker svarene fra dette noe varierende. Tusen takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

(0)
Besvart 18. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet og grundig forklaring.

Jeg er enig med deg i at det er lite sansynlig at du er blitt matforgiftet.

Du kan ha allergi overfor visse typer fisk og tåle andre typer. En annen teori er at det er kamskjell, som er et bløtdyr, eller scampi som er skalldyr. De er ikke i familie med fisk. Proteinene fra disse endrer seg ikke ved oppvarming så om det er rått eller kokt skulle ikke spille så stor rolle.

Matallergi kan endre seg i forbindelse med svangerskap, og jeg har hørt flere som har tålt  skalldyr, bløtdyr og fisk før graviditet og begynt å reager etter svangerskapet. Så det er en mulighet.

Du kan testes for allergi mot fisk gjennom blodprøve og/eller prikktest. Vanlingvis er det torsk man tester for. Du må forklare legen at du mistenker kun visse typer fisk og høre om de kan sende inn speseilet for det enkelte fiskeslag. Mulig du må til spesialist for å få gjort det.

Du kan fortsette å spise den fisken du tåler og prøve å finne ut om det er skalldyr, bløtdyr eller fisk fra suschi du reagerte på.

Lykke til, hilsen Helle

 

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Anpusten, astma?

Hei. Jeg blir veldig raskt andpusten når jeg løper, allerede etter 70-80 meter jogging. Driver med sprang og dressur ridning som krever en viss kondis, men opplever ikke kondisen som noe stor ulempe i forbindelse med ridningen. Har ikke trent veldig mye annet på en stund, men syns det er rart jeg blir så fort og veldig andpusten ved jogging. Lurer på om det kan være noe astma?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

(0)
Besvart 09. mai 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

At man blir anpusten av løping kan være at man er i dårlig form eller et tegn på astma. Det kan du finne ut om du blåser en spirometritest eller lungefunksjonstest hos legen. Den vil vise om lufveien i lungene blir tette ved anstrengelse. De kan også sjekke om du har effekt av astmamedisiner som åpner trange luftveier.

Astmamedisiner vil ikke ha effekt om du bare er sliten.

Lykke til, hilsen Helle

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge, Allergi

Forkjølet eller astma?

Eg har vert forkjøla svært lenge . Har astma og allergi , men dette er grønt snørr . Noen god forklaring?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

(1)
Besvart 09. mai 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Vanskelig å si hva som er hva og hvilken årsak det er. Man kan godt ha en luftveisifneksjon og astma samtidig. Allergi kan forverre tilstanden og forlenge en forkjølelse.

Om du har feber, nedsatt almentilstand og fortsatt snørr bør du kontakte lege for å se om det er en infeksjon som skal behandles. Mulig astmamedisinene trenger å justeres opp i forbindelse med en infeksjon.

Lykke til, hilsen Helle

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Vis alle spørsmål og svar