Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Hei

Spør eksperten har påskeferie, og åpner igjen tirsdag 3. april.

Mvh webmaster, LHL

Sist besvarte spørsmål av Mona Drage

Lunge

Kan tuberkulose komme tilbake?

hei! jeg fikk påvist latent tuberkulose for 2 år siden. tok intens kur i 3 mnd. siste uka har jeg hostet en del har også hatt forkjølelse og influensa. bør jeg kontakte lege da? kan det være en mulighet til at bakteriene kan "komme" til live igjen? har også merket at det kommer "damp" ut av munnen hver gang jeg hoster. takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

(0)
Besvart 30. januar 2018
Mona Drage, Sykepleier

 

Hei og takk for spørsmål!

Hvis du har tatt forebyggende behandling (regner med det er det du mener med intens kur i 3 mnd?) så har du mest sannsynlig ikke TB-bakterier i kroppen lenger. Altså du har mest sannsynlig ikke latent tuberkulose lenger.

 

 

Når det er sagt så er ikke forbyggende behandling alltid hundre prosent effektiv. Og jeg kan godt skjønne at du kan bli bekymret under en influensa eller en forkjølelse. Men mest sannsynlig er det bare det du har og ikke tuberkulose.  Jeg ville sett det an en stund, og hvis det ikke gir seg, og du  har symptomer på tuberkulose; langvarig hoste (3 uker eller mer), feber over noe tid, svette om natten, ekstrem slapphet, vektnedgang og manglende matlyst, så vil jeg anbefale deg å kontakte lege.

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Jobbe som helsepersonell etter tuberkulosesmitte

Om man blir smittet av tuberkulose, kan man jobbe som helsepersonell i ettertid? Og evt. hvor lenge blir man "sykemeldt" eller borte fra jobb.

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

(3)
Besvart 28. august 2017
Mona Drage, Sykepleier

 

Hei og takk for spørsmål!


Om man er smittet av tuberkulose kan man fortsette livet som vanlig, inkludert det å jobbe som helsepersonell. Man er verken syk eller smittsom og trenger ikke være borte fra jobb. Som smittet har man bare  5 – 10% sjanse for utvikle tuberkulosesykdom i løpet av livet.


Som helsepersonell har man jo et ekstra ansvar overfor de menneskene man ivaretar. Dermed er det lurt å sette seg inn i hva som er symptomer på tuberkulose, slik at man raskt kan komme på behandling og bli smittefri, skulle man være så uheldig å bli syk. Hvis man er  nylig smittet av tuberkulose kan det være lurt å ta forebyggende behandling, også kalt behandling for latent tuberkulose, for å sikre at man ikke utvikler sykdom på et senere tidspunkt.


Noen ganger kan man  være i tvil om en person bare er smittet eller faktisk er syk. I et slikt tilfelle kan det være at man sykemeldes til det er bragt på det rene.


 Håper dette var oppklarende. Hvis ikke, ta gjerne kontakt med oppfølgingsspørsmål!


 


Mvh Mona


 

 

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Tuberkulose: Bør jeg teste meg?

Hei. Har gjennomgått en tuberkulosebehandling (DOT) for ca 10 år siden. Dette pga en positiv mantoux etter at en venninne av meg ble smittet av tuberkulose på en reise vi hadde sammen. Hun var innlagt i flere måneder på sykehus i Norge. Jeg jobber nå som sykepleier og har fått beskjed av arbeidsgiver at jeg har vært i nærkontakt med en tuberkulose pasient ( 3 arbeidsvakter) og de ønsker at jeg skal teste meg. Er det nødvendig når jeg tidligere har gjennomgått behandling ?

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

(0)
Besvart 19. april 2017
Mona Drage, Sykepleier

Takk for spørsmål!

Man blir dessverre ikke immun mot tuberkulose. Så selv om du har gjennomgått behandling for tuberkulose og blitt frisk kan du bli smittet igjen.

Det er vanlig at man blir testet for tuberkulose hvis man har vært i nærkontakt med noen som har smittsom tuberkulose.  Det gjøres gjennom lungerøntgen (for å se om man er syk av lungetuberkulose) og gjennom en blodprøve (tidligeretok man  mantoux, men i Norge er den i dag i hovedsak byttet ut med en blodprøve). Denne prøven viser om du har hatt tuberkulosebakterien i kroppen din. Det kan da enten bety at du er syk, har blitt smittet (har latent tuberkuloseinfeksjon) eller har hatt tuberkulose tidligere.

Så det kompliserende her er at du altså høyst sannsynlig vil  teste positivt på blodprøven selv om du ikke nødvendigvis er blitt smittet på nytt av denne pasienten. Det blir altså viktig at du forteller om din tidligere historie når du tar testen slik at man ikke "automatisk" antar du har blitt smittet. For heldigvis er ikke tuberkulose en sykdom som smitter lett.

Håper du fikk svar på det du lurte på! Hvis ikke, spør gjerne igjen!

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Lunge

Utviklet tuberkulose?

Hei. Jeg fikk beskjed om at jeg "naturlig smittet" av tuberkulose som barn og kunne derfor ikke ta BCG-vaksinen. Ble fulgt opp årlig på tuberkulose poliklinikken med lungerøntgen og legesjekk til midten av 20-årene. Er nå snart 40. Har siden november hatt flere tilbakevendende runder med feber, slim, hoste, tungpust, slapp. Er det grunn til bekymring for at det kan ha utviklet seg til en aktiv tuberkulose? Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

(1)
Besvart 16. januar 2017
Mona Drage, Sykepleier

 

 

 

Takk for spørsmål. Jeg ville ikke vært veldig bekymret, men når man har latent tuberkulose (det er det det kalles hvis man har blitt smittet av tuberkulosebakterien tidligere) så finnes det en sjanse for at bakterien "våkner opp" og man utvikler sykdom/aktiv tuberkulose. Hvis du fortsatt føler deg dårlig ville jeg anbefalt å få det sjekket. Du bør fortelle legen denne bakgrunnshistorien slik at det kommer med i vurderingen hvis du får en ny runde med tilbakevendende sykdom. Tuberkulose er så sjelden i Norge nå, at det ikke er det første helsepersonell tenker på.

Lykke til og ta gjerne kontakt på nytt hvis noe er uklart eller du har flere spørsmål.


 

 

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Spesialister på tuberkulose i ryggraden

Jeg sendte inn spørsmål tidligere om tuberkulose i ryggraden. Har røntgenbilder og utredningsrapporter, men dette er ikke nok for Nav. Har en 70% uføretrygd pga dette, men må søke om 100%. Fastlegen står også fast om hva vi skal gjøre videre. Trenger tips om eventuelle steder vi kan henvende oss. Har vært på Sunnaas og ryggklinikk. Er det noen som er spesialisert på dette?

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

(1)
Besvart 12. januar 2017
Mona Drage, Sykepleier

Hei,

Dette høres ut som en svært vanskelig situasjon! Dessverre er det ingen av oss som har noe kompetanse på dette. Jeg har prøvd å forhøre meg, men har dessverre ingen tips å komme med.

Ønsker deg lykke til videre!

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Vis alle spørsmål og svar