Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Still spørsmål til Mona Drage om Tuberkulose

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserSist besvarte spørsmål av Mona Drage

Lunge

Datter med positiv tuberkulintest

Min datter som nå er 25 år, fikk ikke bcg vaksine på ungdomsskolen fordi hun testet positivt på tuberkulintest. Hvordan er dette mulig da hun aldri har vært syk, er etnisk norsk? Hun er fremdeles ikke vaksinert. Vi forstår ikke dette. Skal hun ikke følges opp, ta ny test? Hun arbeider på et sykehus med barn og unge.

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 02. mai 2018
Mona Drage, Sykepleier

 

Hei,

 

 

 

Takk for spørsmål!

 

Jeg ville ikke bekymret meg for manglende BCG-vaksine. BCG gir best beskyttelse for små barn. Flere land i Europa har ikke hatt BCG som en del av sitt barnevaksinasjonsprogram, og nå har ikke Norge det heller. I dag er det bare nyfødte eller små barn med en forelder fra et land med høy forekomst av tuberkulose som rutinemessig blir tilbudt BCG.

 

Det kan høres ut som din datter fikk en falsk positiv tuberkulintest. Alle medisinske tester har feilmarginer. I dag tester man for latent tuberkulose med en blodprøve som kalles IGRA. Den regner man er litt sikrere enn tuberkulintesten.

 

Når det er sagt, hvis dere fortsatt er veldig bekymret, går det an å be om å få en slik IGRA-test, slik at datteren din kan finne ut om hun har latent tuberkulose, og eventuelt be om BCG-vaksinen i etterkant.

 

Si ifra hvis dere har flere spørsmål!

Mvh Mona

Vanskelig å leve med tuberkulose

IGRA testen har påvist at jeg har tuberkulose. Jeg er henvist til lunge poliklinikk . det har gått 3 uker. jeg har ringt 2 ganger til lunge polikinikken . Jeg får følgende svar at " Det er ingen lege har sett på henvisningen". Jeg besøker ingen venner lenger. Det er vanskelig å fortelle alle om at jeg har tuberkulose. Jeg er mere eller mindre sperret inne. Jeg føler at min kone er svært usikker på intim kontakt. Jeg er opprinnelig fra pakistan. Bodd i norge i 47 år og er snart 64 år gammel. Jeg fikk leddgikt, begynte med Metotrexat og så ble det påvist tuberkulose . Jeg hoster ikke, ingen feber eller nattsvette. går heller ikke ned i vekt. Føler meg frisk som vanlig. Ja, jeg sover veldig dårlig om natta.

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 02. april 2018
Mona Drage, Sykepleier

hei,

Takk for spørsmål og unnskyld sent svar.

Ut i fra hva du skriver høres det ikke ut som om du er syk av tuberkulose  og at du kan fortsette å leve som normalt uten å bekymre deg for å smitte andre.

IGRA testen kan ikke påvise at du har tuberkulosesykdom. Den kan bare påvise om du har hatt kontakt med tuberkulosebakterien, det vil si at den er positiv både om du er syk og om du bare har blitt smitten i kroppen. Å være smittet av tuberkulose er veldig vanlig, man regner med at en tredjedel (1/3) av verdens befolkning er smittet av tuberkulose. Dette er også kalt latent tuberkulose. Latent tuberkulose er ikke en sykdom og du kan ikke smitte andre.

Hvis man får en positiv IGRA i Norge blir man ofte henvist til lungepoliklinikk for å utelukke aktiv sykdom og vurdere forebyggende behandling. Det at du har leddgikt kan gjøre deg en aktuell kandidat for slik forebyggende behanding.

Hvis man mistenkte aktiv tuberkulose hos deg (altså tuberkulosesykdom), ville du ha blitt undersøkt videre umiddelbart.

Håper du har fått svar på det du lurte på, hvis ikke så ta kontakt igjen!

 

 

Lunge

Kan tuberkulose komme tilbake?

hei! jeg fikk påvist latent tuberkulose for 2 år siden. tok intens kur i 3 mnd. siste uka har jeg hostet en del har også hatt forkjølelse og influensa. bør jeg kontakte lege da? kan det være en mulighet til at bakteriene kan "komme" til live igjen? har også merket at det kommer "damp" ut av munnen hver gang jeg hoster. takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 30. januar 2018
Mona Drage, Sykepleier

 

Hei og takk for spørsmål!

Hvis du har tatt forebyggende behandling (regner med det er det du mener med intens kur i 3 mnd?) så har du mest sannsynlig ikke TB-bakterier i kroppen lenger. Altså du har mest sannsynlig ikke latent tuberkulose lenger.

 

 

Når det er sagt så er ikke forbyggende behandling alltid hundre prosent effektiv. Og jeg kan godt skjønne at du kan bli bekymret under en influensa eller en forkjølelse. Men mest sannsynlig er det bare det du har og ikke tuberkulose.  Jeg ville sett det an en stund, og hvis det ikke gir seg, og du  har symptomer på tuberkulose; langvarig hoste (3 uker eller mer), feber over noe tid, svette om natten, ekstrem slapphet, vektnedgang og manglende matlyst, så vil jeg anbefale deg å kontakte lege.

 

Lunge

Jobbe som helsepersonell etter tuberkulosesmitte

Om man blir smittet av tuberkulose, kan man jobbe som helsepersonell i ettertid? Og evt. hvor lenge blir man "sykemeldt" eller borte fra jobb.

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 28. august 2017
Mona Drage, Sykepleier

 

Hei og takk for spørsmål!


Om man er smittet av tuberkulose kan man fortsette livet som vanlig, inkludert det å jobbe som helsepersonell. Man er verken syk eller smittsom og trenger ikke være borte fra jobb. Som smittet har man bare  5 – 10% sjanse for utvikle tuberkulosesykdom i løpet av livet.


Som helsepersonell har man jo et ekstra ansvar overfor de menneskene man ivaretar. Dermed er det lurt å sette seg inn i hva som er symptomer på tuberkulose, slik at man raskt kan komme på behandling og bli smittefri, skulle man være så uheldig å bli syk. Hvis man er  nylig smittet av tuberkulose kan det være lurt å ta forebyggende behandling, også kalt behandling for latent tuberkulose, for å sikre at man ikke utvikler sykdom på et senere tidspunkt.


Noen ganger kan man  være i tvil om en person bare er smittet eller faktisk er syk. I et slikt tilfelle kan det være at man sykemeldes til det er bragt på det rene.


 Håper dette var oppklarende. Hvis ikke, ta gjerne kontakt med oppfølgingsspørsmål!


 


Mvh Mona


 

 

 

Tuberkulose: Bør jeg teste meg?

Hei. Har gjennomgått en tuberkulosebehandling (DOT) for ca 10 år siden. Dette pga en positiv mantoux etter at en venninne av meg ble smittet av tuberkulose på en reise vi hadde sammen. Hun var innlagt i flere måneder på sykehus i Norge. Jeg jobber nå som sykepleier og har fått beskjed av arbeidsgiver at jeg har vært i nærkontakt med en tuberkulose pasient ( 3 arbeidsvakter) og de ønsker at jeg skal teste meg. Er det nødvendig når jeg tidligere har gjennomgått behandling ?

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 19. april 2017
Mona Drage, Sykepleier

Takk for spørsmål!

Man blir dessverre ikke immun mot tuberkulose. Så selv om du har gjennomgått behandling for tuberkulose og blitt frisk kan du bli smittet igjen.

Det er vanlig at man blir testet for tuberkulose hvis man har vært i nærkontakt med noen som har smittsom tuberkulose.  Det gjøres gjennom lungerøntgen (for å se om man er syk av lungetuberkulose) og gjennom en blodprøve (tidligeretok man  mantoux, men i Norge er den i dag i hovedsak byttet ut med en blodprøve). Denne prøven viser om du har hatt tuberkulosebakterien i kroppen din. Det kan da enten bety at du er syk, har blitt smittet (har latent tuberkuloseinfeksjon) eller har hatt tuberkulose tidligere.

Så det kompliserende her er at du altså høyst sannsynlig vil  teste positivt på blodprøven selv om du ikke nødvendigvis er blitt smittet på nytt av denne pasienten. Det blir altså viktig at du forteller om din tidligere historie når du tar testen slik at man ikke "automatisk" antar du har blitt smittet. For heldigvis er ikke tuberkulose en sykdom som smitter lett.

Håper du fikk svar på det du lurte på! Hvis ikke, spør gjerne igjen!

Vis alle spørsmål og svar