Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Still spørsmål til Olav Kåre Refvem om Lungesykdommer

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)


Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Sist besvarte spørsmål av Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols grad 4 og medisinbruk

Hei, jeg har hatt to opphold hos dere og følgende har jeg merkelig nok ikke fått med meg. Jeg tar Ventoline 2 doser, Spiriva 2 doser en gang pr dag og Symbicort 2 doser. Jeg tar alle dosene på en gang, ferdig i løpet av få sekunder. Nå har jeg fått vite at jeg skal vente 3 minutter mellom hver dose. Er dette riktig? Når jeg er ekstra tett kan jeg da ta Spiriva flere ganger på dagen? Jeg har kols grad 4

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. desember 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det viktigste er å inhalere medisinen riktig, det vil si puste den inn fra full utpust i et ikke altfor raskt tempo, og holde pusten helt inne i 5-10 sekunder etter hver inhalasjon. Tiden mellom medisinen er nok ikke fullt så viktig. Men det er lurt å ta god tid for å sikre at medisinen kommer godt ned hver gang.

Det er ikke lurt å bruke Spiriva flere ganger enn de to dosene hver morgen eller kveld. Denne medisinen virker langsomt og egner seg bare som forebyggende medisin. Du bør nok sjekke ut med legen om du bør endre noe på medisinene, eventuelt vurdere spray for alle medisiner slik at de kan inhaleres via inhalasjonskammer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar, Lunge

Flyreiser og fare for leggvenetrombose

Hei, jeg er i Hong Kong. Leste at det kan være sammenheng mellom lungefibrose og blodpropp ved mye reise og blodpropp i leggen. Noen anbefalinger?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. desember 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er økt sjanse for å få trombose i leggene hvis man sitter stille i flyet på reiser som varer mange timer. Det kan igjen medføre at det kan gå blodpropper til lungene. Det er ikke grunn til å anta at lungefibrose vil utvikles i denne forbindelse. Men lungeembolier kan medføre betydelig pustebesvær og brystsmerter. For å unngå dette bør man legge inn flere turer i midtgangen på flyet for å sikre best mulig blodsirkulasjon i leggene. Noen forebygger med å bruke stramme strømper som hindrer at det blir ansamling av blod i samleårene i leggen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Saltpipe

Hei, er det noen risiko forbundet med å bruke saltpipe (puste inn salt) over tid? Produsenten Nesco skryter mye av sitt produkt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 15. desember 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg har ikke funnet at det er skadelig å bruke saltpipe. Man merker eventuelt selv hvis man blir irritert i luftveiene, og da bør man eventuelt stoppe.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Antisyntetasesyndrom

Hva er antisyntetase syndrom?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Antisyntetasesyndrom er en meget sjelden tilstand med opptreden av flere samtidige symptomer. Vanligvis fører tilstanden til betennelse i lungevev, muskler og hud. Sykdommen kan også angripe andre organer. Årlig rammes 2-3 personer per 1 million innbyggere av tilstanden. Kvinner på 43-60 år rammes hyppigst. Tilstanden kan ikke helbredes, men medisiner som Prednsolon kan gi mindre symptomer.

Sykdommen kan variere mye, fra mild til svært alvorlig. De vanligste symptomer er økende tungpusthet og tørrhoste, muskelsvakhet og redusert muskelutholdenhet. Andre får betennelser i ledd, problemer med å svelge, eventuelt hudutslett.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan man bli bedre i pusten ved kols?

Hvis ein har alvorlig fremtredende kols. Er der mulighet for over kort tid at hun kan plutselig bli ein god del bedre helse. Trudde ikke det var mulige. Jeg spør for min kone fram til 4 mnd siden før hun flyttet i fra meg påstår det nå til felles bekjent, og det er ikke jeg er blitt fortalt. Spør for jeg er redd for at hun gjør ting som kan koste henne livet. For hun var skikkeligt dårlig når hun flyttet ut i fra meg.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er flere ting som kan være årsaken til tung pust. Ved bedre medisiner kan kols også bli litt bedre. En hjerterytmeforstyrrelse som blir korrigert kan også ha stor betydning. Så det kan være forskjellige forklaringer på at man kan bli både bedre og verre av kols.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Vis alle spørsmål og svar