Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Hei

Spør eksperten har påskeferie, og åpner igjen tirsdag 3. april.

Mvh webmaster, LHL

Sist besvarte spørsmål av Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fysisk aktivitet etter hjertestarter

Kann eg sykle og gå turer etter innmontering av hjertestarter . Er 78 år?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(0)
Besvart 19. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt vil jeg svare, ja, det kan du. Fysisk aktivtet er sunt, også for pasienter hjertesykdom. Gåturer og sykling er bra for de aller fleste. Men jeg kan ikke gi deg et helt sikkert svar da jeg ikke kjenner til detaljene om helsa di ellers. Hos enkelte pasienter kan det være unntak fra hovedregelen som gjør at de ikke kan trene. Dette må du derfor høre med legen din om.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, ubehag i brystet

Hei! Jeg gikk med 24-timers blodtrykksmåling og den viste flere ganger etter natten et blodtrykk på 218/112. I snitt 160/100. Jeg har vært mer eller mindre sengeliggende etter en operasjon (refluks) i 2016, og fikk også bilyd på hjertet i etterkant. Jeg er 39 år, og lurer på om jeg bør utrede dette videre privat? Av fastlegen fikk jeg beskjed om å kjøpe blodtrykksapparat og ta Losartan. Jeg føler at noe ikke er rett. Jeg har vibrasjoner i brystet, kan kun trene forsiktig yoga (av kondisjon blir jeg dårlig, svimmel, tungpustet, og får økte brystsmerter i ettertid, som adrenalin som pumper ut og kroppen vibrerer.) Jeg er ute av arbeidslivet pga alt som skjedde etter operasjonen. En lang tid kunne jeg bare ligge og var helt utmattet. Har jobbet ti pr i samme bedrift før dette, men nå er jeg en skygge av meg selv. Tidligere jobbet jeg i en hektisk jobb, og kunne fint sykle 8 timers sykkeltur. Har du noen råd til meg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(2)
Besvart 19. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har svært høyt blodtrykk, bilyd på hjertet, brystsmerter etter anstrengelse og er helt utmattet. Dette er svært gode grunner til å gjøre en skikkelig hjerteutredning. Om du vil gjøre den privat eller offentlig får du bestemme selv, men disse symptomene ville fått en prioritert og god utredning i det offentlige helsevesenet. Få deg henvist.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Hjerteklaff og klorvann

Jeg har bicuspid aorta valve og aortastenose, og skal operere inn mekanisk hjerteklaff i løpet av året pga. innsnevringer som ligger akkurat på grensen. Går til tette kontroller nå pga. innsnevringene, blir det litt verre blir det operasjon så snart som mulig, enten jeg vil eller ei..

Så til mitt spørsmål; jeg opplevde en traumatisk situasjon igår kveld i svømmehallen. Jeg har nettopp lært meg å svømme på dypet etter mange år med vannskrekk. På vei fra dypet og over til grunnen så jeg en dame som sank opp og ned flere ganger. Jeg forstod da jeg passerte henne at hun faktisk var i ferd med å drukne, og ropte til badevaktene at det var en person som holdt på å drukne. Jeg rakk ikke å rope ferdig før hun tok tak i meg og trakk meg også under vann for å komme seg opp selv. Jeg klarte ikke å komme meg over vann igjen pga. styrken hos denne damen, og jeg svelget masse vann i panikken.

Da jeg kom til meg selv hadde badevakten stupt uti bassenget og hentet meg opp og fått meg inntil vannkanten. Jeg hostet mye og klarte ikke å snakke etterpå (hostet ikke opp vann), og reiste på legevakten for å sjekke blodtrykk og puls, mtp hjerteklaff-feilen jeg har. Legen jeg var hos sjekket meg ikke med EKG, hun bare lyttet på meg og sa at alt hørtes helt fint ut. I dag har jeg derimot smerter/trykk i brystet og unormalt mye hjertebank. Dette har jeg ikke lyst å gå til lege med (igjen) fordi jeg har vært så mange ganger nå, og vil ikke oppsøke lege i tide og utide.

Jeg spør derfor dere; kan det bli belastninger/skader på hjerteklaffen ved å inhalere mengder med klorvann? Burde isåfall legen sett dette rett etter det skjedde i går kveld, eller kan dette utvikle seg over dager? Jeg ser ikke bort fra at disse symptomene jeg har nå kan ha oppstått pga. sjokket etter det jeg opplevde, men jeg blir naturligvis redd når jeg kjenner at hjertet dunker mer enn normalt og dette trykket ikke opphører... Jeg skal fly til Oslo på konsert imorgen og overnatte til søndag, og med opplevelsen fra i går i bakhodet har jeg ikke lyst at hjertet skal ha blitt påført ytterligere belastninger når jeg nå skal på denne konserten imorgen kveld.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(1)
Besvart 19. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes ikke du skal være redd for å oppsøke lege "i tide og utide". Du har en kjent hjertesituasjon og når du opplever brystsmerter og hjertebank, skal du gå til lege. Jeg anbefaler deg å oppsøke legevakt i dag.

Så til spørsmålet ditt vedrørende klorvann og klaff. Nei, det er ikke farlig for deg eller klaffen din å være i klorvann. Det er ikke kloret som var problemet her. Problemet er at du har en trang aortaklaff. Dette gjør at hjertet ditt har betydelig redusert kapasitet sammenlignet med en som har frisk og åpen klaff. Du kan selv tenke deg at det pumpes ut mer blod fra et hjertet med en normal klaff, enn et hjerte med en trang klaff. Når du går under vann og bruker krefter og muskler for å komme opp igjen, trenger musklene dine mye mer blod enn ellers. Men pga klaffen kommer det ikke ut nok blod og du blir svært tungpusten og sliten. Dette er faktisk sympotmene på aortastenose.

Jeg tror det skal gå greit for deg å reise på konserten, men ta en sjekk på legevakten for sikkerhets skyld før du drar til Oslo.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Høy puls, bivirkning av hodepinemedisin?

Hei. Jente på 40 år som startet opp med sarotex 10 mg X1 mot kronisk hodepine. Har hatt mange og lange psykiske påkjenninger over år som nå ser ut til å ha satt seg i skuldre, hode og kjevene. Tåler svært lite stress, da strammer det ekstra på disse stedene, sterke smerter som nå har vart i 8 uker. Har også hatt flere perioder med angstanfall på jobben (jobber som sykepleier) hvor jeg får lav grad av hyperventilering, klarer ikke puste med magen, iskald på fingre/nesen spesielt. Tar i disse periodene lett til tårer, alt blir helt kaos i hodet, glemmer ting, og redd for å ikke gjøre en god jobb. Har nå vært sykemeldt i noen uker, er tilbake igjen i 60% arbeid. Hektiske dager på avd. Kjenner at sarotexen hjelper. Er fortsatt forknytt, men de intense smertene uteblir. Stått på de i 3 uker.

Er en aktiv person som trener mye, med høy intensitet. I dag trente jeg styrke som vanlig med høy hastighet. Har pulsklokke og den viste helt plutselig 192. Den gikk raskt ned til 135 som er normalt i aktiviteten. Forsøkte samme intervallene igjen på 15 sekunder, og pulsen steg raskt opp til 182 og raskt ned til 140. Kjente da at hjertet sto og flimret, kjempeubehagelig. Resten av kvelden har pulsen vært forhøyet. Min normale hvilepuls er på 52-60. Ikveld har den ligget fra 77-94 og jeg kjenner et trykk i brystet fra treningsøkten. Jeg tar stilnoct hver kveld, zyrtec hver dag, magnesium og multivitamin hver dag. Jeg ble skremt av denne hendelsen og tør ikke ta fler av sarotexen.

Var dette farlig? Vil slik høy puls normalisere seg når man stopper å ta sarotex? Trening er livskvalitet for meg og vil ikke slutte med det. Men de plagene med hode og kjeven er også et kjempestort problem. Er dette noe du har erfaring med? Mvh fortvilet sykesøster

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(1)
Besvart 19. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høy puls er en vanlig bivirkning av Sarotex. Men om den høye pulsen hos deg skyldes Sarotex eller noe annet er vanskelig å si. Det kan også tenkes at det er stresset og angsten i seg selv som gir høyere puls.

Jeg ville også tenkt om regstreringen som viser høy puls er teknisk korrekt. Trening generer ofte elektrisk støy som kan i blant feiltolkes som høy puls av pulsmåleren.

Men det kan selvsagt også hende at målingen er korrekt utført og at du virkelig får høyere puls under trening og i hvile. Da må man finne ut av hvorfor det er slik. Jeg synes du bør henvises til et arbeids-EKG. Da kan legen se nøyaktig hva som skjer med pulsen din når du trener/anstrenger kroppen. Det kan også være lurt å få utført et 24-timers-EKG for å se om det er en eller annen hjerterytmeforstyrrelser som har oppstått.

Jeg synes ikke du skal slutte med medisinene dine uten å ha konsultert legen din først. En grei test kunne vært å gjort en rask treningsøkt på legekontoret til fastlegen, feks dype knebøy, for så å raskt ta et EKG. Snakk med legen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Medisiner mot høyt blodtrykk etter hjerteoperasjon

Mannen min var innlagt på Feiringklinikken i februar 2017 og fikk skiftet en hjerteklaff m.m. Da blodtrykket var ganske høyt, fikk han ordinert Lasartan Krka 50 mg x 2 pr. dag. Imidlertid tåler han ikke disse tablettene så godt og har redusert til 1 pr. dag, noe jeg synes er bekymringsfult da blodtrykket fremdeles er for høyt. Pulsen er også ujevn. Han er 80 år. Kan det anbefales en annen type tabletter? Takknemlig for raskt svar da han straks må ha påfyll av tabletter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(1)
Besvart 18. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig at blodtrykket er godt regulert. Spesielt hvis han har gjennomgått en hjerteoperasjon. Hvis han får bivirkninger av Losartan, er det heldigvis mange andre midler å velge blant. Han må snakke med fastlegen sin om dette. Sammen finner de sikkert frem til noe som fungerer godt for ham.

At han har ujevn puls bør også sjekkes opp. Han bør i første omgang få tatt et EKG hos fastlegen sin.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Vis alle spørsmål og svar