Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Still spørsmål til Wasim Zahid om Hjerte- og karsykdommer

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserSist besvarte spørsmål av Wasim Zahid

Hjerte/kar

Feil størrelse på mansjett

Hei, gjør det noe om mansjetten jeg bruker er 1 cm for bred for armen min? Blir målingen veldig feil ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor feil målingen blir, kan jeg ikke svare på. Det er viktig at luftballongen inni mansjetten ikke overlapper seg selv rundt armen. Det er best å bruke korrekt størrelse.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacing i forkamrene

Hei. Jeg fikk konstatert total AV-blokk i år, og har fått lagt inn to-kammer-pacemaker. På to-ukers-kontrollen etter inngrepet fikk jeg vite at jeg paces 100 % i hovedkammeret, men samtidig 40 % i forkammeret. Spørsmålet jeg ikke fikk stilt på sykehuset, og som jeg lurer på nå, er hvorfor jeg (som så vidt jeg vet bare har AV-blokk) har behov for paceing i forkammeret også? Det har i samtale med legen aldri kommet frem at det er noe galt med sinusknuten.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette kan ha å gjøre med innstillingene på pacemakeren din. Moderne pacemakere er svært avanserte kan både pace og sense i både forkamrene og hovedkamrene. Dette kalles modus DDD. Så kan kardiologen selv programmere hva pacemakeren skal tillate av egenaktivitet fra hjertet og når det skal paces. Det finnes en drøss med ulike parametre man kan stille inn for å best mulig resultat.

Feks kan man stille inn at nedre grense skal være 50 i puls. Hvis du har en naturlig puls under 50, vil den pace i forkammeret for å holde 50. Du bør ta opp med legen på sykehuset hvilke innstillinger som passer best for deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank av vin

Til hjertespesialist Zahid!! Eg er ei kvinne på 71 år, er frisk,har lavt BT og kvar gong eg tar eit glas rødvin (helst etter 2 glas) får eg litt ubehag i hjerteregionen, hjertet liksom" stopper litt opp , pause og går igjen". Skal inn til 24 t. EKG over jul. Har spurt fastlegen, men fekk ikkje noko svar?? Einaste søstra mi døde 23 år gamal, hadde hjerteflimmer. Er no litt engstleg!! På førehand takk!!!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det er bra at du utredes med 24timers EKG. Da kan man si mer om hva som er problemet. For meg høres dette mest ut som ekstraslag.

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Iblant kan kaffe og alkohol også forsterke ekstraslag. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag.  

Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund. 

Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler, er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem. 

Hvis utredningen viser normale funn er det svært lite sannsynlig at ekstraslagene har noen alvorlige årsaker. Da er det viktig å berolige pasienten. Alle har ekstraslag, men noen har bare flere enn andre, og noen har flere i enkelte perioder. De kan være ubehagelige men er ikke farlige. For de fleste personene er en kort utredning og beroligende ord nok til at de slår seg til ro og aksepterer plagene. For andre kan plagene i seg selv være så ubehagelige at de trenger medisinering for å minke på ekstraslagene.

Den vanligste medisinske behandlingen mot ekstrasystoler er bruk betablokkere (metoprolol, bisoprolol). Fungerer ikke disse bruker vi iblant flekainid (men dette må gjøres av en kardiolog). Kalsiumkanalblokkere som isoptin brukes også. For enkelte som er svært plaget, kan ablasjon (brenning inni hjertet) iblant være et alternativ.

 

Mvh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Slutte med plavix

Takk for hjelpen på forhånd. Jeg er 79 år , og fikk 29.11.2018 en stent. Har tatt Plavix siden det. Nå fikk jeg beskjed at jeg kunne slutte med dette.Siden jeg enda har tabletter igjen, og er blitt usikker ( lesing på Gooogle) om 1 år er nok, har jeg fortsatt å ta Plavix. I tillegg får jeg Xarelto , Emconcor, Candesertan, og Lipitor. Usikker på hva som er riktig for meg med hensyn til Plavix ( slutte eller bruke opp tablettene).Som medlem i LHL vil jeg igjen takke dere for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stemmer det at du fikk stenk 29.11.18? Dvs kun 2 uker siden? Kanskje du mente 2017? 

Plavix skal som regel brukes i 12 måneder etter stent. Men i enkelte tilfeller kan legene anbefale kortere behandlingslengde. Feks ved spesiell stor fare for blødning. Hvis legene dine har sagt at du skal slutte med plavix, bør du absolutt slutte. At du fortsatt har piller igjen spiller ingen rolle. Hvis du er usikker på om du skal slutte eller fortsette, må du kontakte legen din og få et sikkert svar. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodfortynnende behandling hos pasient i Thailand

Blodfortynn, blodtrykksfall varme 68år. Nov.17 blodpropp i lunger i Thai Bangkok Hosp. Xarelto30mg Jan.2018 feiring satt 4 stent i kransårer, Plavix 75mg. redusert xarelto20mg.Thai Apr18 for probl blod endetarm. Bang Hosp redu Xarelto10mg, blod endeta stop.Til Norge mai hjertesp. Sirnes Juni,Stopp med Xarelto begyn med Albyle e75 Skal gå på Plavix og Albyle resten livet. Går på Olmetec30 må redu til 10mg i varmen har da 130/80. Nå Thai blod avfø m Al75, begynn ta Al75 anvædag blod stop Bra?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. desember 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette virker som en litt komplisert historie og min sterkeste anbefaling er at du forholder deg til en hovedlege som holder oversikten. 

Blodfortynnende medisiner er et toegget sverd. På den ene siden beskytter de mot blodpropper, på den andre siden øker de faren for blødning. 

Du fikk Xarelto for blodpropp i lungene. Som regel er slik behandling tidsbegrenset. Det vil således være riktig å stoppe med denne medisinen etter en viss tid. 

Du har fått stent i kransårene. Da skal man bruke Albyl og Plavix i 12 måneder, men hos enkelte pasienter (feks i ditt tilfelle) kan det bli aktuelt med livslang behandling. 

Du går nå på Albyl kun annenhver dag. Det er i utgangspunktet ikke korrekt behandling. Albyl skal brukes daglig. Men siden du får blødninger har legene dine i Thailand antageligvis kommet med denne løsningen. Jeg kan ikke annet enn å stole på at de har tenkt fornuftig.

Mvh

Wasim Zahid

Vis alle spørsmål og svar