Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Still spørsmål til Wasim Zahid om Hjerte- og karsykdommer

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserSist besvarte spørsmål av Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter i brystet og nedover

Hei! Jeg har opplevd ett parr ganger nå smerter i brystene og litt nedover i det området. Er det grunn til bekymring?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si for meg hva plagene dine skyldes, men generelt vil jeg si at brystsmerter alltid skal tas på alvor. Det betyr ikke at smertene nødvendigvis alltid skyldes noe alvorlig, men iblant kan de gjøre det, og dette må avklares på ordentlig vis. Du bør oppsøke legen din og be om en utredning. 

Mvh

Wasim Zahdi

Hjerte/kar

Hjertesvikt

Hva er viktig å observere og reportere når pasienten har hjertesvikt

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved hjertesvikt pumper hjertet dårligere enn normalt. Symptomer er tretthet, nedsatt arbeidskapasitet, dårlig kondis og tungpust. Svimmelhet kan også forekamme. 

Tilstanden til en pasient med hjertesvikt kan variere. Når du er dårligere må du oppsøke legehjelp. Du bør være obs på følgende tegn:

Vektoppgang, økt bukomfang, hevelser i leggene, tyngre pust, dårligere arbeidskapasitet.

Merker du noe av dette må du oppsøke lege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Moderat aortastenose

Har pg 48mmHG, mean Gradient 29 mmHG, V max 3.22 m-s. således moderat aortastenose , ingen mitral eller trikuspidal sykdom, systolisk mislyd 4-6 bevart 2, hjertelyd klinisk euvolemisk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Aortaklaffen er en slags ventil som sitter mellom venstre hovedkammer og hovedpulsåren. Hos enkelte kan denne bli slitt og stiv med årene. Da åpner den seg dårligere, og det blir trangt for blodet å passere. En slik tranghet kan være lett, moderat eller alvorlig. Jo mer alvorlig den er jo mer symptomer og plager vil du ha. Typiske symptomer er tungspust, svimmelhet og brystsmerter. Legen vil kunne høre en kraftig bilyd over hjertet. Hvor trang og alvorlig feilen er kan måles med ekkokardiografi, ultralyd av hjertet. Lette og moderate feil gir som regel ikke noen plager, og trenger heller ikke informasjon. Hvis trangheten blir alvorlig vil du kunne få plager. Det tar mange år å utvikle en trang aorta stenose. Når den blir tilstrekkelig trang, vil den trenge kirurgisk behandling. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker og dragsug i brystkassen

Hei. Er 33 år. Fikk diagnosen syk sinus og deretter pacemaker for syv år siden. Opplever forskjellige symptomer, men ingen forverring. Liker godt å blåse av ei intervalløkt eller en løpetur i bakker, og opplever av og til ekstraslag (?): dragsug i brystkassen, gjerne mot slutten hvis økta er hard. Går ut fra dette ikke er noe å bry meg om. Men det jeg tenker på, er at jeg tre netter ila to uker har våknet opp i/av et dypt magedrag av et innpust, og deretter gispet etter luft et par ganger. Føler ingen sensasjon i brystet, og heller ingen redsel. Bare litt vanskelig å sette i gang med pusten igjen. Ellers normalt slank, sunn, positiv og godt immunforsvar, ofte med ett (nesten for) fint lavt blodtrykk på 100/63.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det beste er at du får en kontroll hos både fastlegen din og en kardiolog. Hos sistnevnte bør pacemakeren din testes for å se at alt er i orden med den. Det kan også være aktuelt å gjøre en belastningstest (arbeids-EKG) for å se hvordan hjertet ditt reagerer på fysisk aktivitet. Hos fastlegen kan det sjekkes om det kan være andre årsaker til plagene din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ung kvinne med svimmelhet og trøtthet

Symptomene: ryggsmerter, svimmelhet, følelse av å skulle besvime, hodepine, trøtthet-kunne sove opp til 14 timer, blir veldig fort utslitt uansett av aktivitet, lavt blodtrykk, frysninger, har vondt i nakke /ryggen, har også fått stikkefølelser i hjerteområdet, når det skjer jeg klarer ikke puste normalt uten at det gjør veldig vondt for rundt 30sek .

Har vært hos hjerte spesialist litt over 1år siden, men de oppdaget ingenting unormalt. Er 28 år gammel kvinne med 2 barn under 10 år hjemme, vil gjerne vite om jeg skal ta nærmere titt på dette. føler meg stadig mye dårligere enn for 1 år siden.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du har vært hos hjertespesialist og det ikke ble funnet noe galt med hjertet, er det god grunn til å tro at plagene dine ikke skyldes hjertet. Hjertesykdom er dessuten svært uvanlig hos unge mennesker.

Men uansett så er det et eller annet som gjøre at du ikke er i form. Du bør derfor oppsøke legen din og få en skikkelig og bred utredning slik at man kan finne og behandle den riktige årsaken. 

Mvh

Wasim Zahid

Vis alle spørsmål og svar