Hopp direkte til innhold

Redd liv-appen

LHL har laget en app som viser hvordan du utfører hjertekompresjoner. Her kan du laste den ned gratis.

– Hvis flere lærer å utføre hjerte-lungeredning kan liv reddes. Vårt bidrag er en gratis mobilapplikasjon som gir instruksjoner slik at man kan utføre hjertekompresjoner dersom ulykken er ute, sier Frode Jahren, generalsekretær i LHL.

Hjerte-Lunge-Rednings-app

Innsatsen før ambulansen kommer

Hvert år får rundt 3000 mennesker hjertestans utenfor sykehus. En betydelig andel er godt voksne som er hjemme når hjertet stanser.

– Den innsatsen vanlige folk gjør fram til ambulansen kommer er avgjørende for å redde liv. Gode kompresjoner før ambulansen kommer er viktig for å øke sjansene for overlevelse. Derfor bør folk flest sette seg inn i hvordan de ufører hjertekompresjoner. Men husk, man skal alltid aller først ringe 113 og få ambulanse til stedet, sier Jahren.

For LHL er det viktig å bidra til økt kunnskap om hjerte-lungeredning. Derfor er appen utviklet som den eneste av sitt slag i Norge. I tillegg arrangerer flere av LHLs lokallag kurs i hjerte-lungeredning.

Hjertekompresjoner tilstrekkelig

Mange har lært at man skal veksle mellom innpust og hjertekompresjoner. For "ufaglærte" er hjertekompresjoner tilstrekkelig.

–  Mange nøler med å bruke munn-til-munnmetoden fordi de ikke har gått på kurs og lært det skikkelig. Da går verdifulle sekunder til spille. De som ikke har gått på kurs, bør gå rett på hjertekompresjon. Da trykker man hardt og fort, ca 100 ganger i minuttet, midt på brystkassa, sier Jahren.