Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Hyperhidrose – overdreven svette

Hyperhidrose er en sykdom som gir økt svetteproduksjon. Dette er en vanlig lidelse, der om lag 150 000 nordmenn er rammet. Sykdommen kan gå utover både selvbildet og livskvaliteten til de som er rammet, da de svetter mye i ulike sammenhenger.

Definisjon

Hyperhidrose er en ufarlig sykdom som gir overdreven svetteproduksjon utenfor normalen, ofte på bestemte deler av kroppen. Sykdommen kan ramme alle, uavhengig av alder og kjønn. Den deles opp i to typer:

Primær hyperhidrose er arvelig, og diagnostiseres oftest i tenårene.

Sekundær hyperhidrose er den andre typen og kan inntreffe når som helst, men oftere i en senere alder enn ved den primære typen. Det er da viktig å undersøke for underliggende sykdommer.

Sykdom som går ut over livskvaliteten

En ukontrollerbar, økt svetteproduksjon oppleves plagsomt, og kan gå kraftig ut over både selvbildet og livskvaliteten. Svettesykdommen blir beskrevet som et handikap, der daglige gjøremål og aktiviteter ikke er like lett å utføre. Den økte svetteproduksjonen legger igjen flekker på klær, og kan i flere tilfeller ha en sjenerende lukt. Som en følge av den økte svetteproduksjonen, vil noen isolerer seg ved å unngå ulike former for sosial omgang. Man kan oppleve ensomhet og depresjon som en følge av isolering.

Symptomer

Økt svetteproduksjon er uavhengig av aktivitetsnivå og temperatur, og er normalt lokalisert i armhuler, hender og på føtter. Sykdommen kan også være generalisert hyperhidrose, der svette kan oppstå i mindre og større flater over hele kroppen. Mengden svetteproduksjon og plagene som oppleves varierer, og er verre hos noen enn andre.

  • Håndsvette kan gi en svetteproduksjon som gjør hendene like våte som ved en håndvask. Dette gjør det vanskelig å håndtere gjenstander og materialer som ikke tåler fuktighet.
  • Svette under føttene, fotsvette, vil gi en konstant fuktighet som kan føre til fotsopp og infeksjoner på føttene, i tillegg til en sjenerende lukt.
  • Økt svetteproduksjon under armene (aksillær hyperhidrose) gir tydelige flekker på klær og mulig sjenerende lukt. Dette gir begrensninger på klær, og skaper en trang til å skifte ofte.

Behandling

Det finnes flere behandlingsmåter mot hyperhidrose ut i fra hvor sterk svetteproduksjonen er.

Antiperspirant deodorant (reseptfri eller reseptbelagt) kan være effektive, men er ofte irriterende mot huden ved regelmessig bruk. Et meget effektiv alternativ er da injeksjonsbehandling mot svette. Injeksjonsbehandling bidrar til å blokkere for nervenes signal til svettekjertlene, og bremser derfor ned på produksjonen. Injeksjonene virker lokalt, og settes i området der den økte svetteproduksjonen er lokalisert.

Virkningen av injeksjonsbehandlingen varierer og kan ha en varighet på om lag seks måneder og inntil et år. Behandlingen må gjentas når virkningen opphører. Ved å fortsette behandlingen jevnlig, opprettholdes effekten lenger da svettekjertlene ikke gjenvinner sin fulle aktivitet etter flere behandlinger over tid. Har du fått stilt en diagnose på din svettesykdom, kan du få medisinen dekket på blå resept.

Har du hyperhidrose over større områder av kroppen, vil ikke injeksjonsbehandling være den rette behandlingen. Tabletter som hemmer svetten er bedre tilpasset generell hyperhidrose. 

Kontakt oss

Telefon

Telefon: 67 52 20 80
Mandag–fredag, kl. 8–15

E-post

E-post: Kontaktskjema
Vi svarer deg så fort vi kan i våre åpningstider.

Sted

Du finner oss i Helsebygget, 5. etasje, i Sandvika Storsenter. Reise hit
Åpningstider: Mandag–fredag, kl. 8–16.

Sandvika Nevrosenter AS, Sandviksveien 178, 1337 Sandvika

Sted

Postadresse:
Sandvika Nevrosenter AS, Postboks 223, 1300 Sandvika